Presedintele a promulgat modificarile aduse Codului Fiscal prin care transportul turistic sau de agrement cu ambarcatiuni, telecabina, trenuri istorice beneficiaza de TVA de 5%

Serviciile de transport de persoane cu ambarcatiuni, telecabina, trenuri istorice sau trasuri in scop turistic sau de agrement vor avea o cota redusa de TVA, respectiv 5%, asemenea celorlalte servicii din turism, potrivit unor modificari ale Codului Fiscal promulgate pe data de 7 ianuarie de presedintele Klaus Iohannis. 
Pentru stadioane si alte baze sportive va fi acceptata scutirea de impozit pe cladiri, indiferent de proprietar sau administrator.
In acelasi timp, producatorii romani vor fi scutiti de acciza pentru cidru de mere sau pere, cat si pentru hidromel produs din miere. 
Cota derogatorie de TVA de 5% va fi valabila pentru anumite servicii de transport de persoane in scop turistic, la fel cum beneficiaza de la 1 noiembrie si alte servicii din industria turistica, precum cazarea, serviciile de restaurant sau inchirierea terenurilor amenajate pentru camping.
Astfel, TVA redusa la 5% va fi pentru:
– transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tracțiune cu aburi pe linii înguste în scop turistic sau de agrement; 
– transportul de persoane utilizand instalațiile de transport pe cablu; 
– telecabina, telegondola, telescaun, teleski – în scop turistic sau de agrement; 
– transportul de persoane cu vehicule cu tractiune animala, folosite in scop turistic sau de agrement;
– transportul de persoane cu ambarcattuni folosite în scop turistic sau de agrement.
Potrivit modificarilor aduse acum Codului Fiscal, consiliile locale vor putea hotari sa acorde scutirea sau reducerea impozitului sau taxei pe cladiri si pentru cladirile folosite pentru desfasurarea de activitati sportive, inclusiv cladirile care asigura functionarea bazelor sportive.
Totodata, scutirea sau reducerea de la plata impozitului pe cladiri se va aplica pentru toate cladirile de pe raza unitatii administrativ teritoriale, indiferent de proprietarul acestora.
In forma aprobata si promulgata, scutirea va putea fi acordata oricarei baze sportive, indiferent de forma de proprietate, publica sau privata.
Acum, consiliile locale pot acorda scutire de la plata impozitului pe cladiri pentru o serie de cladiri precum cele cu regim de monument istoric, care sunt folosite in scopuri sociale sau de organizatii neguvernamentale si fara scop lucrativ sau chiar si pentru societati cooperative, care beneficiaza de ajutor de stat.
Amendamentul a fost promovat cu argumentul ca, in cazul bazelor sportive aflate in proprietatea autoritatilor locale, atunci cand sunt date in administrarea unor asociatii, fundatii sau chiar companiilor detinute de autoritatile locale, organele fiscale considera ca este vorba de o activitate economica si percep impozit pe cladiri. In forma adoptata, insa, consilile locale pot acorda scutire de impozit pentru orice baza sportiva, deoarece amendamentul specifica in mod clar indiferent de proprietar, desi masura era invocata ca necesara exclusiv pentru bazele sportive detinute de autoritati locale. Scutirea va putea fi, prin urmare, acordata si in cazul stadioanelor aflate in proprietate sau luate in administrare, cu scop economic, de marile cluburi de fotbal, fara a exista vreo restrictie cu privire la regimul de proprietate sau tipul de activitate desfasurat intr-o astfel de baza sportiva.

Source: Profit