Potentialul turistic al salinelor din Romania

Salina Turda este unul dintre obiectivele de acest gen din Romania, care a beneficiat de investitii in infrastructura, pentru a fi adaptata circuitului turistic. Valoarea proiectului s-a ridicat la 5,8 mil. EUR, din care 4,8 mil. EUR din fonduri europene, iar restul, din bugetul Consiliului Local si al Consiliului Judetean si a constat in amenajarea lifturilor panoramice, un amfiteatru cu scaune incalzite, un balcon circular suspendat la 40 m deasupra salii sapate in sare, terenuri de sport, un centru de tratament modern, iar la suprafata au fost reabilitate intrarea in mina si unul dintre drumurile de acces.

La Praid, salina ofera vizitatorilor un restaurant, o crama, o biserica, un muzeu si o expozitie de arta, dar si numeroase locuri de joaca.

La Slanic Prahova, salina are amenajate locuri de joaca, terenuri de sport, expozitii de lucrari de arta realizate din sare si o serie de magazine subterane. Insa liftul cu care se face accesul in subteran este vechi si neiluminat, iar, din cauza unor probleme din vara trecuta la structura de rezistenta a ascensorului, mina a fost inchisa temporar, ceea ce a provocat pierderi semnificative turismului din zona, dupa ce Muntele de Sare si Grota Miresei au fost, la randul lor, puternic erodate de precipitatii.

La salina de la Ocnele Mari, ar mai trebui gasite solutii pentru parcurgerea distantei de la parcare pana la microbuzul care ajunge in salina, pentru cozile lungi de la intrare, sau pentru starea proasta a locurilor de joaca din interior.

La Cacica, vechea salina se remarca prin sala de bal din subteran, care a fost utilizata zeci de ani de mineri pentru diverse festivitati, sau prin bisericile si lacul sarat artificial, construite la zeci de metri sub pamant.

Potentialul turistic al salinelor este sporit pe timpul verii de faptul ca, in majoritatea cazurilor, in imediata apropiere se afla stranduri cu apa sarata.

Salina de la Targu Ocna, a avut 130.000 de vizitatori in 2009, numarul acestora crescand usor, pana la 135.000, in 2010, care au generat incasari de peste 2,1 mil. RON. In acelasi timp, cheltuielile de functionare are salinei au fost de 1,85 de mil. RON in 2009 si de 1,77 mil. RON in 2010. Pentru cresterea numarul de vizitatori si  a incasarilor, salina Targu Ocna are in vedere amenajarea unui teren de sport, a unei parcari pentru turisti, a unei unitati alimentare in cadrul strandului si achizitionarea unui autobuz nou pentru transportul in mina.

Source: Capital