Un şantier mare în Floreasca, unde este construită cea mai înaltă clădire din Bucureşti, un altul lângă Politehnică, unde se ridică de asemenea o clădire de birouri lângă cel mai scump mall; se mai construieşte şi în Pipera, dar şi în Piaţa Charles de Gaulle, proiecte mai mici, iar alte dezvoltări stau să înceapă în toamna acestui an; nu mai este exuberanţa din 2007-2008, dar nici îngheţul din ultimii doi ani.
Pe piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti anul trecut a fost anunţat un singur proiect nou, şi anume, prima etapă a parcului de birouri Hermes Business Campus din Pipera, primit cu reticenţă la vremea respectivă inclusiv de către consultanţii imobiliari prezenţi la evenimentul de lansare organizat în Ambasada Belgiei.
În linişte, UniCredit semna cu Bog’Art un contract pentru realizarea unei clădiri de 15 etaje în Piaţa Presei Libere, a cărei construcţie a avansat puternic în acest an, structura metalică fiind ridicată. Până la sfârşitul anului ar trebui montată şi faţada, astfel ca în primăvară banca să îşi poată ocupa noul sediu.
În acest an însă lucrurile au început să avanseze şi pentru alte proiecte – Raiffeisen Evolution şi Strabag au realizat primul rând de piloni ai turnului Sky Tower, AFI Europe lucrează la un imobil de lângă mallul Cotroceni Park, în timp ce Radu Dimofte a început de asemenea lucrările la o clădire de pe Bulevardul Aviatorilor, lângă sediul Leumi.
Până spre sfârşitul acestui an ar putea fi începute şi lucrările la proiectul Ana Tower de lângă hotelul Crowne Plaza, dar şi la Floreasca Park, o dezvoltare realizată pe un teren cumpărat la începutul acestui an de Portland Trust de la omul de afaceri George Becali.
Îşi revine piaţa de birouri?
“Putem vorbi de o criză a dezvoltatorilor în ultimii doi ani, prin prisma faptului că în perioada 2009-2010 au fost începute foarte puţine proiecte, din cauza lipsei finanţării oferite de bănci. Şi în acest moment dezvoltatorii se confruntă cu aceeaşi situaţie – condiţiile mult mai stricte din partea băncilor pentru acordarea unei finanţări noi. Condiţia principală cerută de majoritatea instiţutiilor bancare este preînchirierea proiectului, în procent de minimum 25-30%.
Astfel, dacă dezvoltatorii şi-au securizat acest procent minim de preînchirieri, consider că au şanse mari să obţină finanţarea necesară şi să înceapă construirea de proiecte noi”, explică Horaţiu Florescu, preşedintele firmei de consultanţă imobiliară The Advisers Knight Frank.
Arhitecţii încă nu “desenează” foarte mult
Poate primii care iau pulsul investitorilor când vine vorba de proiecte noi sunt arhitecţii, concursurile de proiecte având loc înainte de obţinerea autorizaţiilor, finanţărilor sau primelor contracte de închiriere.
Din zona aceasta însă aşteptările nu sunt foarte mari în următoarea perioadă, deşi lucrurile sunt uşor mai dezmorţite.
“S-a produs o mutare a investiţiilor dinspre privat către stat, ceea ce anticipam în urmă cu trei ani, dar nu înţeleg de ce într-o ţară cu atâtea energie şi nevoi depindem atât de mult de instrumente financiare.
Puteau fi găsite şi alte soluţii pentru dezvoltare, cum au fost cazuri de constructori care au decis să pre ia singuri iniţiativa de a dezvolta proiecte imobiliare, având acces mai uşor la finanţare.
Din păcate numărul acesto ra este mic, iar în momentul de faţă consider că piaţa de birouri nu dă semne de revenire”, spune arhitectul Călin Negoescu, asociat în cadrul firmei Westfourth Architecture, care a proiectat atât viitorul sediu al UniCredit, cât şi clădirea Ana Tower, proiect dezvoltat de George Copos şi GTC.
Greu de închiriat birouri în Pipera
Cei care au început să construiască speculativ fără a avea semnate contracte cu viitorii chiriaşi nu au avut deocamdată prea mulţi sorţi de izbândă.
“În prezent finalizăm lucrările la fundaţie pentru prima fază cu firma de construcţii Octagon şi suntem în proces de selecţie a antreprenorului pentru restul lucrărilor, astfel că data exactă de finalizare a primei clădiri nu este stabilită, dar ar trebui să fie undeva în prima jumătate a anului 2013.
Un prim contract de preînchiriere a fost semnat pentru un spaţiu comercial de la parter şi continuăm negocierile pentru etajele superioare, dar nu putem oferi mai multe detalii în prezent”, a declarat şi Paul Lannoye, project manager al Atenor pentru Hermes Business Campus, dezvoltare care va avea într-o primă fază o suprafaţă închiriabilă de 17.000 de metri pătraţi.
Urmează doi ani cu puţine livrări
Gradul de neocupare a clădirilor de birouri din Bucureşti a început uşor să scadă în acest an, către nivelul de 15%, iar în condiţiile în care în decurs de un an nu sunt anunţate noi livrări semnificative de spaţii, suprafaţa disponibilă ar putea continua să scadă.
“Ţinând cont de faptul că în 2011 şi 2012 vom asista la scăderi dramatice ale suprafeţelor noi de spaţii livrate, companiile care vor dori să se relocheze, extindă sau consolideze în 2013 – 2014, vor fi «obligate» să semneze pre- închirieri, pentru ca aceste clădiri să poată fi livrate.
Există posibilitatea ca alte două-trei proiecte de mari dimensiuni, peste 15.000 de metri pătraţi, să fie începute până la sfârşitul anului sau în prima parte a anului viitor, însă aceste proiecte depind de finanţare din partea băncilor, deci implicit de preînchirieri, astfel că nu putem estima o dată exactă de începere a lucrărilor de construire”, mai spun consultanţii firmei The Advisers Knight Frank.
Pentru deblocarea anumitor zone, precum Pipera sau vestul Capitalei, proiectele de infrastructură, precum pasajul Basarab sau pasajul Pipera, aflat încă în lucru, vor avea un rol determinant.
Pentru ocuparea celor 300.000 de metri pătraţi de birouri disponibili este necesară însă şi o încredere mai mare din partea companiilor care sunt într-o mare măsură responsabile de crearea locurilor de muncă şi relansarea economiei.
Source: Flux Imobiliar