Piata constructiilor rezidentiale din Europa Centrala si de Sud-Est isi va reveni din 2014

In 2011, piata imobiliara rezidentiala din Europa Centrala si de Sud-Est a cazut pana la niveluri care nu au mai fost atinse de la inceputul boomului rezidential din regiune. Conform ultimului studiu al PMR Publications, intitulat „Piata constructiilor rezidentiale din Europa Centrala – Dezvoltare prevazuta pentru 2012-2014”, se asteapta ca situatia sa se imbunatateasca usor in anii urmatori. Conform sursei citate, in 2011 numarul total de locuinte finalizate in sase dintre statele din regiune (Bulgaria, Polonia, Republica Ceha, Romania, Slovacia si Ungaria) a fost de 242.205, cu aproape o treime mai putin decat in anii de varf. Previziunile celor de la PMR pentru perioada 2012-2014 arata ca regiunea va recupera usor din decalaj, dar nu va mai ajunge in urmatorii ani la rezultatele din perioada de boom.
Ungaria
Declinul a fost inregistrat si in Ungaria, unde si persoanele fizice (-61% comparativ cu anul de varf 2005) si companiile (-76%) au inregistrat un record negativ la realizarea de constructii in 2011. Aceasta este urmarea faptului ca cei din clasa de mijloc au resurse financiare mai scazute. In acelasi timp, companiile intentioneaza construirea a mai putine locuinte pentru ca scade pretul lor de vanzare si se vand tot mai greu. De fapt, dezvoltarile rezidentiale aproape au disparut de pe piata ungureasca. In 2012 se asteapta in continuare scaderi, chiar daca mai mici, ale numarului de locuinte finalizate cu aproximativ 5%. Cei de la PMR cred ca piata nu isi va reveni mai devreme de anul 2014.
Slovacia
Al doilea cel mai mare declin a fost inregistrat in Slovacia. Cu toate ca piata creditelor ipotecare este nedezvoltata, ea a crescut foarte incet in ultimii trei ani. Cu dobanzi in scadere de cand tara a trecut la moneda euro, Slovacia nu a trecut prin scaderi ale pietei creditelor ipotecare in ultimii trei ani. Asa ca scaderea de pe piata livrarilor de locuinte se datoreaza in cea mai mare parte activitatii tot mai reduse a dezvoltatorilor imobiliari si a numarului din ce in ce mai mic de oameni care isi permit sa cumpere o locuinta cu bani cash.
Bulgaria
La fel ca in Slovacia, in Bulgaria varful de locuinte predate a fost inregistrat in 2009, mai tarziu decat in alte state din regiune. In prezent, cea mai mare slabiciune pe termen scurt a economiei si a pietei rezidentiale bulgare este legatura solida financiara si de comert cu Grecia. Bancile din Bulgaria detin doar 30% din piata bancara din tara, iar cele grecesti detin o parte importanta (10%), ceea ce va face sa creasca scoaterea capitalului din tara daca se va agrava criza din Grecia.
Romania
In Romania, situatia din sectorul constructiilor rezidentiale din urmatorii ani este foarte putin probabil sa se imbunatateasca semnificativ si va trebui sa treaca mai multi ani pana vor fi indeplinite conditiile in acest sens. Prima conditie necesara este sa apara crestere economica, care sa duca la cresterea puterii de cumparare ce ar putea prelua o parte din oferta actuala de locuinte noi. Abia dupa aceea s-ar putea ca bancile sa revina la politicile financiare si sa finanteze dezvoltatorii. In ciuda scaderii preturilor locuintelor din Romania, dezvoltatorii nu reusesc sa finalizeze proiectele demarate deja, daramite sa demareze altele noi, se arata in studiul PMR.
Republica Ceha
In Republica Ceha, desi stocul de locuinte noi nevandute era destul de mare la sfarsitului anului trecut, sectorul constructiilor rezidentiale se asteapta sa intre pe o crestere sanatoasa in urmatorii ani. Doar in Praga, ce ramane un magnet pentru proiecte rezidentiale mari in ciuda celor 3.000 de locuinte noi ramase nevandute la sfarsitul anului 2011, in urmatorii doi ani este asteptata livrarea a inca 20.800 de locuinte.
Polonia
Si in Polonia piata dezvoltarilor rezidentiale este dictata de cumparatori, motivul principal fiind oferta foarte mare de locuinte noi care au ramas nevandute o data cu aparitia crizei. Astfel, la sfarsitul anului trecut, dezvoltatorii ofereau pe piata circa 48.000 de apartamente, din care 77% fiind in constructie. Numarul locuintelor noi oferite la vanzare a crescut cu aproximativ 37.500 de unitati (25%) incepand din anul 2010.
Concluzii si asteptari
In ultima perioada a fost observata o reducere semnificativa a dorintei dezvoltatorilor de a investi in proiecte rezidentiale din cauza faptului ca bancile nu mai acorda credite populatiei. Cei de la PMR se asteapta ca in 2012 sa se mentina aceasta situatie. Totusi, tot ei spun ca pe termen lung piata constructiilor rezidentiale din Europa Centrala si de Sud-Est va fi una puternica, mai ales datorita asteptarilor de crestere economica din regiune si a decalajului foarte mare dintre stocul de locuinte de pe piata si numarul de familii care detin o locuinta.

Source: Flux Imobiliar