Conform studiului realizat de compania imobiliara Eurisko, in Bucuresti exista 1.000 de restaurante si 300 de cafenele, aproximativ un restaurant la 2.000 de locuitori, spre deosebire de Paris unde un restaurant este repartizat la 300 de locuitori.
Florina Cojocari, senior broker in Departamentul de Retail al Eurisko, precizeaza ca pe termen scurt-mediu se va pune accentul pe extinderea brand-urilor existente si pe stratificarea pietei.
Amplasarea restaurantelor depinde de specific, de amenajare, de consumatorii potentiali sau de bucataria aleasa, fiind preferate spatiile de tip vila in zonele centrale, ultracentrale sau semicentrale, insa nu neaparat pe marile bulevarde. Suprafetele sunt cuprinse intre 150 si 400 mp, pentru un restaurant chiria variind intre 15-30 EUR/mp/luna, in cazul unei locatii situate pe o strada adiacenta dar cu accesibilitate facila.
Restaurantele de tip fast-food necesita spatii de 50-150 mp si se recomanda amplasarea in zone cu trafic pietonal foarte intens si in apropierea mijloacelor de transport in comun.
In privinta cafenelelor exista trei tipuri de dezvoltari, in spatii on-street, la parterul cladirilor de birouri si in mall-uri sau galerii comerciale. Spatiile on-street sunt spatii centrale si ultracentrale, in locatii cu arhitectura veche si vitrine largi, unde concurenta poate creste pretul chiriei pana la 130 EUR/mp/luna. Spatiile din cladirile de birouri sunt bifunctionale, cafenea si fast-food, axandu-se in special pe partea de mic dejun si pranz si necesitand suprafete de 80-150 mp. Spatiile din mall-uri pot fi situate la parter, la etajul de moda sau la etajul de food court si depind de succesul centrului comercial.
Source: Hotnews