Peste 50% din tranzactiile imobiliare din Romania: proiecte office din Bucuresti

Valoarea tranzactiilor imobiliare din Romania s-a ridicat la 180 de milioane euro, in primele trei luni ale acestui an. Peste jumatate dintre tranzactii au vizat proiecte de birouri din Capitala, in timp ce aproximativ 30% au implicat proiectele industriale si logistice. Potrivit specialistilor, investitorii internationali sunt atrasi de indicatorii macroeconomici stabili ai Romaniei si de randamentele mai atractive fata de alte piete din regiune.
Peste 50% din tranzactiile imobiliare din Romania: proiecte office din BucurestiPrimele trei luni ale lui 2016 au adus tranzactii imobiliare in valoare de 180 de milioane de euro, in intreaga tara, potrivit analizelor Jones Lang LaSalle. Vanzarile de proiecte de birouri din Bucuresti au fost in prim plan, valoarea acestor tranzactii ridicandu-se la 96 de milioane de euro. In acelasi timp, proiectele industriale si logistice au atras peste o treime din tranzactiile cu active imobiliare din primul trimestru, in suma de 57 milioane de euro. Restul tranzactiilor a avut ca obiect spatiile de retail, cu un total de 28 de milioane de euro.
„Comparativ cu perioada similara a anului trecut, tranzactiile cu proprietati comerciale – birouri, spatii industriale, logistice si de retail, au crescut in primul trimestru din acest an cu peste 30%. Si in acest an vedem un interes crescut pentru piata imobiliara din Romania din partea unor investitori noi, atrasi de randamentele atractive pe care le pot obtine comparativ cu alte piete din regiune, precum Polonia, Cehia sau Ungaria. Acest an a marcat intrarea in Romania a unuia dintre cele mai mari fonduri de investitii din lume, Blackstone, prin platforma europeana Logicor”, explica reprezentantii JLL, care au reprezentat Logicor la preluarea portofoliul Immofinanz de proiecte logistice si industriale din Romania.
Tranzactia Logicor-Immofinanz este una dintre cele mai mari incheiate in primul trimestru. Alte achizitii importante au fost preluarea a integrala de la fondul Bluehouse a proiectului de birouri City Gate de catre GTC si achizitia de catre Alpha Bank a cladirii de birouri Cubic Center, detinuta de Adval Asset Management.
Randamentele prime pe piata locala s-au redus in primul trimestru cu 25 puncte de baza si se situeaza la 7,5% pe piata de birouri si la 9% pentru proiectele industriale. Pentru urmatoarea perioada nu estimam o scadere semnificativa a randamentelor.
„Perspectivele pentru acest an sunt pozitive avand in vedere cresterea economica, previzionata a fi una dintre cele mai mari din Europa, si de asemenea, pe fondul disponibilitatii proiectelor de calitate si a mentinerii unor diferente semnificative dintre randamentele din Romania si cele din Polonia sau Cehia”, conchid specialistii JLL.

Source: Imopedia/Media