Pensiunile din Maramures si Bucovina au mari sanse sa primeasca eco-etichete

Pensiunile turistice din Maramures si Bucovina au mari sanse sa atinga nivelul Irlandei, tara care detine 11 produse cu etichete ecologice, toate in turism.

Printre cele mai stricte conditii sunt cele impuse companiilor care vor sa primeasca eco-eticheta pentru serviciile de cazare pentru turisti. De exemplu, 22% din energia consumata trebuie sa fie obtinuta din surse regenerabile, apa de la dus nu trebuie sa aiba un debit mai mare de 12 l pe minut iar toata apa reziduala trebuie tratata.

Silvian Ionescu, comisar general la Garda Nationala de Mediu a declarat ca in tara noastra sunt multe pensiuni agro-turistice care se conformeaza la standarde inalte de respectare a normelor de mediu. In Bucovina existand 3 sau 4 astfel de pensiuni care respecta cerintele, de la epurarea apei menajere pana la limitarea consumului de energie.

Silvian Ionescu apreciaza ca aproape 70% dintre turistii cei care fac excursii an de an, la nivel global, prefera ecoturismul.

Singurele companii de pe piata locala ale caror produse au obtinut eticheta ecologica sunt Argesana Pitesti care activeaza in industria textila si producatorul de saltele Bioflex din Sibiu.

Eco-etichetarea nu este o masura obligatorie, nici pentru comercializarea produselor pe plan local si nici la export insa poate constitui un avantaj important pe termen lung in obtinerea de contracte externe datorita caracterului exclusivist.

Cea mai grea etapa este pregatirea dosarului, care trebuie sa includa o serie de analize ale materiilor prime si ale produselor finite si sa demonstreze impactul lor redus asupra mediului. Costurile pentru pregatirea dosarului, trimiterea de probe de materii prime la laboratoare sunt mai mici de 5.000 EUR, a declarat Ionel Stefu, director general al Argesana. In cazul acestei companii au fost necesare 2 luni de la depunerea dosarului complet pana la aprobarea oficiala. Intregul proces insa dureaza destul de mult.

In cazul companiei Bioflex Sibiu, procesul de obtinere a eco-etichetei a durat aproximativ 1 an, de la pregatirea dosarului pana la obtinerea avizului, a declarat Maria Wolf, directorul general al companiei.

In prezent, in Uniunea Europeana exista 376 de companii care isi distribuie produsele cu eco-eticheta, care atesta respectarea stricta a normelor de mediu. Din cele 376 de companii europene care detin eticheta ecologica, 80 sunt implicate in turismul ecologic, fiind urmate de companiile din industria textila, 65 si de producatorii de lacuri si vopsele care detin in total 56 de eco-etichete.

Statul cu cele mai multe companii care au eticheta ecologica este Italia, urmata de Franta si Danemarca. Cehia si Ungaria au fiecare cate 2 companii care ofera produse sau servicii eco-etichetate iar Polonia detine 3 firme.
Source: Ziarul Financiar