Pe data de 20 martie a fost semnat memorandumul de retrocedare a domeniului Peles

Pe data de 20 martie a fost semnat la Palatul Victoria, de catre secretarul general al Guvernului, Radu Stroe si seful Casei Regale, Andrew Popper, memorandumul de retrocedare a domeniului Peles catre Familia Regala.

Radu Stroe a declarat ca prin acest Memorandum, regele Mihai primeste proprietatile care i se cuveneau si se angajeaza sa transforme muzeul Peles in muzeu al statului roman contra unei sume de bani ce va fi negociata. De asemenea, regele Mihai isi asuma obligatia de a nu mai revendica bunurile din cadrul Castelului Peles.

Castelele Peles si Pelisor, impreuna cu terenurile aferente, au fost restituite, pe 1 martie, regelui Mihai I, in urma unei decizii de retrocedare semnate de ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. In aceeasi zi, conducerea Centrului European de Cultura Sinaia a semnat decizia de retrocedare a centrelor Ceramica si Stavilari, dupa ce la sfarsitul lunii februarie, RAAPPS semnase decizia de retrocedare a partii vechi din Palatul Foisor.

Restituirea domeniului Peles s-a facut in baza Legii 10 din 2001. Prin notificarea din 8 august 2001, regele Mihai a solicitat restituirea Castelului Peles – cladirea veche, constituita din aproximativ 100 camere, anexele Castelului Peles – aripa nou construita, compusa din parter, mezanin, etaj 1 si mansardele 1 si 2, care detine 66 camere, Castelului Pelisor, a Casei Cavalerilor, Castelului Foisor, Economatul, fostele grajduri, uzina electrica, ferma de vulpi argintii si orice constructii existente pe acest domeniu, inclusiv terenul de 60 ha aferent.
Source: Adevarul