Pe 26 mai s-a semnat acordul de retrocedare a castelului Bran

Directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion, a semnat pe 26 mai dispozitia de restituire a castelului Bran iar ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu si urmasul principesei Ileana, Dominic Habsburg, au semnat acordul de administrare a castelului care prevede ca acesta sa isi pastreze destinatia de muzeu pentru o perioda de trei ani.

In urmatorii trei ani intretinerea muzeului va fi asigurata de catre statul roman, Ministerul Culturii si Cultelor, MCC, alocand deja 17 milioane RON pentru lucrari de restaurare. Daca noii proprietari vor dori sa asigure constructiile, vor fi sprijiniti de catre MCC care are obligatia de a pune la dispozitie documentele necesare.

In cel mult o luna, va fi semnat un contract de inchiriere intre proprietar si Muzeul Bran iar chiria va fi stabilita in conformitate cu prevederile legale. Noul proprietar va putea intra in posesia castelului abia dupa trecerea perioadei de trei ani.

Proprietatile de la Bran care au intrat in posesia lui Dominic Habsburg sunt castelul Bran, Casa de ceai Regina Maria, Casa Principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima Reginei Maria si un teren aferent acestuia de peste 7.500 mp, parcul castelului de 28.000 mp, cele doua lacuri din parcul castelului cu o suprafata totala de 1.400 mp si drumul de acces de 1.650 mp.
Source: Adevarul