Pasajul Basarab relanseaza interesul pentru proprietatile din vestul Capitalei

Noua conexiune va intensifica dezvoltarea imobiliara pe axa nord-vest. In lipsa spatiilor disponibile, consultantii redirectioneaza momentan clientela catre zona de nord a Bucurestiului.
Cresterea cererii pentru imobile se va produce atat pe piata chiriilor, cat si pe cea a vanzarilor.

Centrele comerciale, cladirile de birouri si, nu in ultimul rand, dezvoltarile rezidentiale din vestul Capitalei vor capata un suflu nou odata cu deschiderea circulatiei pe Pasajul Basarab.
Pe termen lung, o mai buna conexiune cu partea centrala a orasului, ce va fi asigurata de linia de metrou Drumul Taberei, va consolida statutul de vedeta imobiliara pentru zona de vest a Bucurestiului.

Cresterea cererii pentru noi proprietati atat pe piata chiriilor, cat si pe cea a vanzarilor este anticipata de majoritatea operatorilor de pe segmentele comerciale precum birouri, centre comerciale, industrial si logistica.

„Cererea de birouri pentru zona de vest este deja mare, comparativ cu celelalte. Intrucat vestul prezinta un grad de disponibilitate scazut, multi clienti care vizeaza acest sector sunt redirectionati in prezent catre alte proiecte, in special cele din nord”, spune Madalina Cojocaru, Head of Office Department din cadrul DTZ Echinox.

Pana la finalizarea noilor proiecte de birouri incepute in vest, Pasajul Basarab va ajuta celelalte zone, in special pe cea de nord si centru-nord.

Un numar important de angajati care lucreaza in cladirile de birouri din nord locuiesc in cartiere precum Drumul Taberei sau Militari, iar accesul cu masina din vest catre centru si nord va fi mult mai usor, afirma Madalina Cojocaru.

La finalul anului trecut, AFI Europe a inceput constructia primei cladiri de birouri din cele cinci ale complexului AFI Business Park ca parte integranta a proiectului AFI Cotroceni.
Cele cinci cladiri, cu cate 12 etaje, insumand 75.000 mp, vor costa aproximativ 25 de milioane de euro si se vor bucura de un avantaj important pe piata spatiilor de birouri odata cu finalizarea legaturii cu Piata Victoriei.

Principalele zone de dezvoltare pe segmentul office sunt in prezent localizate pe doua platforme industriale – Semanatoarea (Sema Parc) si UMEB (AFI Cotroceni) – dezvoltate de River Invest, respectiv AFI Europe, dar si la Lujerului, in perimetrul existent intre fosta fabrica Miorita (actual Cora Lujerului) si Plaza Romania.

O a patra zona s-a conturat la capatul bulevardului Iuliu Maniu, unde principalul investitor pe acest segment este compania Genesis Development (West Gate).

Retail, majorare de cel putin 15%

La inceputul acestui an, Israel Visel, managerul mall-ului AFI Cotroceni, spunea intr-o conferinta de presa ca, in orice afacere, este important sa ai si putin noroc, „noi avem noroc cu Pasajul Basarab, care va influenta atat proiectul de birouri, cat si traficul centrului comercial. Fara sa depunem niciun efort”.

Dupa finalizarea podului, traficul la AFI Palace Cotroceni va creste cu cel putin 15%, a estimat managerul centrului comercial.

In prezent, vestul orasului reprezinta cea mai aglomerata zona de retail din Bucuresti. Multitudinea de formate comerciale existente atat in ceea ce priveste comertul modern, cat si cel clasic, genereaza un trafic suplimentar fata de cel existent deja destul de intens.
„Un proiect de infrastructura de anvergura Pasajului Basarab va facilita accesul in special al locuitorilor din aceasta zona, care se vor putea intoarce mai repede si mai usor de la serviciu, dar va atrage si clienti noi din alte zone, cu precadere centru-nord”, spune Bogdan Marcu, Senior Retail Consultant DTZ Echinox.

In opinia specialistului DTZ, vestul Capitalei prezinta acum cele mai cautate destinatii pe zona de cinematografe (IMAX) si entertainment, inclusiv pentru locuitorii din zona de nord a orasului.

Opinia specialistilor

Daca pentru segmentele comerciale prezenta celor doua mari obiective de infrastructura rutiera – A1 si Pasajul Basarab – reprezinta suficiente argumente pentru viitoarea prosperitate, pentru piata rezidentiala de lux specialistii sunt mai retinuti.
Mihaela Pana, Head of Residential Department DTZ Echinox, spune ca zona de lux a Capitalei este foarte bine conturata si extrem de limitata.

„Este vorba de un perimetru situat in partea de centru-nord a Bucurestiului care, desi este relativ aglomerat, ramane la varful preferintelor clientelei exclusiviste de pe segmentul rezidential. Nu cred ca inaugurarea pasajului va stimula segmentul rezidential de lux in partea de vest, ci va ajuta zona de nord prin descongestionarea traficului si accesarea acestuia cu mai mare usurinta. Pasajul nu poate sa compenseze toate celelalte criterii ale unei zone rezidentiale de lux si, cel putin pentru moment, aceasta nu se va extinde intr-o alta directie decat nord”, conchide Mihaela Pana.

Source: Flux Imobiliar