De ce nu reusesc dezvoltatorii sa vanda investitorilor internationali?

Pentru ca acestia au construit dupa standardele pentru piata locala. O alta problema pe care a mai avut-o acest sector a fost faptul ca a fost finantat exclusiv de banci.

Venirea investitorilor straini ar debloca piata, dar Romania trebuie sa fie rabdatoare pentru ca in fata noastra mai stau la rand si alte piete mai mature ca a noastra.

Principala problema a sectorului imobiliar autohton nu este lipsa de lichiditate, ci dorinta dezvoltatorilor de a atrage investitori internationali in Romania cu produse realizate la standarde pentru piata locala, a declarat, ieri, Radu Boitan, seful companiei de consultanta imobiliara King Sturge.

“Dezvoltatorii de pe piata romaneasca au incercat sa aduca cladirile la un standard al pietei locale, nu la cel european. Noi vrem investitori europeni, externi, dar oferim produse pentru piata locala. Aceasta a fost principala problema a pietei, nu lipsa de lichiditate.

Din acest motiv sunt foarte putini investitori atrasi sa cumpere produse deja existente, ci mai degraba vor sa se implice in proiecte care au ramas nedezvoltate din cauza crizei.

Acesta ar putea fi un avantaj pentru Romania pentru ca in celelalte piete, dezvoltarea a ajuns la un nivel ridicat, stocurile pe birouri, industrial sau comercial sunt cu mult peste cele de pe piata locala”, a spus Boitan la o conferinta organizata de The Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) Romania, citat de Mediafax.

Boitan este incepand din acest an si presedintele RICS – Institutul Regal al Inspectorilor Acreditati in Romania, recunoscuta ca organizatia suprema la nivel mondial in materie de atestate profesionale in domeniul funciar, imobiliar, constructii, precum si aspectele de mediu asociate.

Prezenta investitorilor mari internationali ar debloca piata

In opinia sa, prezenta investitorilor mari internationali, respectiv a fondurilor de investitii, ar rezolva blocajele pietei si ar creste calitatea pietei.

“Avem o problema de reglementare, pentru ca aceste structuri au facilitati fiscale, sunt scutite de taxe in alte tari pentru ca fac investitii pe termen lung, care nu produc venituri importante imediat si constant, dar sunt investitii stabile.

Dividendele nu sunt constante. Fondurile importante, mai ales cele germane, cumuleaza zeci de miliarde de euro si investesc intr-o gama foarte larga de produse, de la hoteluri, pana la spitale si azile de batrani, dar si oportunist, in terenuri sau cladiri mai slab calitative, dar care reprezinta oportunitati de crestere a valorii”, a adaugat Boitan.

O problema a pietei imobiliare autohtone a fost sustinerea acesteia doar de banci

In acest context, el apreciaza ca o alta problema a pietei imobiliare romanesti este ca a fost finantata exclusiv de la banci, ceea ce a redus potentialul de dezvoltare a sectorului.

“Pentru ca bancile sunt singurele surse de finantare pe o piata, aceasta ajunge doar la 30-40% din potentialul pe care il au pietele mature. Intr-o piata matura doar 40-50% din finantarea sectorului de property ar trebui sa provina de la banci”, a aratat reprezentantul King Sturge.
In acelasi timp, Boitan considera ca Romania “trebuie sa stea la rand” dupa pietele importante din lume pentru a atrage investitori.

Romania trebuie sa fie rabdatoare

“Pentru un investitor international piata este globala. Romania trebuie sa stea la rand, pentru ca inaintea noastra stau pietele mature, apoi urmeaza alte piete din Europa Centrala, gen Polonia, Cehia. Capitalul merge mai intai pe aceste piete si apoi in Romania.

Noi nici nu avem foarte multe proprietati pe care sa le oferim spre vanzare acestor investitori, pentru ca proprietatile de prim rang din Romania, din Piata Victoriei, de exemplu, sunt departe de ceea ce numim cladiri de prim rang pe alte piete mature, precum Londra”, crede Boitan.

Prezenta redusa a investitorilor institutionali pe piata imobiliara locala este limitata, in opinia reprezentantilor RICS Romania.

Lipsa infrastructurii si a politicilor tin investitorii straini departe de Romania
“Din cauza infrastructurii si a lipsei politicilor aceste fonduri si trusturi de investitii nu sunt interesate sa investeasca in Romania.

Se tot vorbea inainte de criza despre venirea unor fonduri de investitii importante, dar cu timpul s-a vazut ca piata nu era suficient de bine construita si nu a ajuns la maturitatea care sa permita atragerea de astfel de investitori.

Cand vorbim de politici, ne referim la legislatia in domeniul investitiilor, dezvoltarii, fiscalitatii si regulamentarii – autorizatii, documentatia necesara dezvoltarii”, a declarat Nicoleta Radu, agency director GVA Asco Properties, membru al RICS.

RICS Romania are peste 96 de membri, iar la nivel mondial organizatia are peste 100.000 de inspectori acreditati in 146 de tari.

Source: Flux Imobiliar