Parlamentul European trebuie sa decida prelungirea programului „Capitala europeana a culturii”

Comisia Europeana a adoptat o propunere in favoarea prelungirii initiativei „Capitala europeana a culturii”. Programul actual se va incheia in 2019 si noua propunere stabileste ordinea in care tarile vor desemna orasele candidate pentru a detine acest titlu pana in anul 2033.
Pe langa cele doua state membre care isi impart titlul in fiecare an, propunerea sugereaza ca tarile candidate sau potential candidate la aderarea in Uniunea Europeana sa poata propune o „Capitala europeana a culturii” o data la 3 ani.
Planul urmeaza sa fie acum discutat de catre Parlamentul European si Consiliu, care vor lua o decizie finala cu privire la viitoarele dispozitii inainte de sfarsitul anului 2013.
Propunerea CE pastreaza principalele caracteristici si structura programului actual. Ea sugereaza, in special, continuarea atribuirii titlului pe baza unui sistem de rotatie intre statele membre.
Propunerea vine in urma mai multor evaluari ale programului actual si in urma unei consultari publice realizate in perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, urmata de o reuniune publica la Bruxelles, in martie 2011.
Aceste demersuri demonstreaza in mod clar ca manifestarea „Capitala europeana a culturii” aduce numeroase beneficii oraselor si regiunilor desi ramane un eveniment cultural, ea genereaza beneficii sociale si economice semnificative, in special atunci cand este integrata intr-o strategie de dezvoltare pe termen lung axata pe cultura.
De la crearea acestui titlu, in 1985, 46 de orase au fost desemnate „Capitale europene ale culturii” pana in prezent.
In 2012, Capitalele europene ale culturii sunt Guimaraes din Portugalia si Maribor din Slovenia.
In 2007, Sibiul a fost desemnata Capitala europena a culturii. In 2021, un oras din Romania va putea purta din nou acest titlu, decizia urmand a fi luata intre Timisoara, Cluj, Iasi si Alba Iulia.

Source: HRB Expert