Parlamentul European: Bula imobiliara a fost unul dintre elementele-cheie ale crizei financiare

Propunerea de directiva a Parlamentului European si a Consiliului privind contractele de credit pentru proprietati rezidentiale reprezinta un efort pentru crearea unei piete interne a creditului ipotecar, pe fondul crizei financiare.
Documentul oficial arata ca multi investitori nu mai au incredere in sectorul financiar si unele practici de imprumut care inainte erau “obisnuite” au acum un “efect direct”.

Cetatenii ramburseaza tot mai greu creditele si numarul cazurilor de neplata si de executare silita a ipotecilor este in continua crestere.

Cartea Alba privind integrarea pietelor creditului ipotecar in UE a mentionat mai multe practici responsabile de imprumut – informatiile precontractuale, consilierea, evaluarea bonitatii, rambursarea anticipata si intermedierea.

Propunerea Comisiei vizeaza crearea unei piete unice eficiente si competitive pentru consumatori, creditori si intermediarii de credite, care sa ofere un nivel ridicat de siguranta. Actul european propune promovarea increderii in randul consumatorilor, crearea unor conditii de concurenta egale, care sa tina seama de drepturile din Carta drepturilor fundamentale a UE, cu precadere dreptul la securitatea datelor personale.

Un alt obiectiv este acela de a instaura o stabilitate financiara, PRIN ASIGURAREA UNEI FUNCTIONARI RESPONSABILE A PIETEI CREDITULUI IPOTECAR. In 2008, soldul imprumuturilor ipotecare pentru locuinte in UE27 ajungea la 6 trilioane de euro, adica 50% din PIB-ul UE.

“Contractarea unui imprumut ipotecar este una dintre cele mai importante decizii financiare din viata unei persoane, deoarece ea implica un angajament financiare care poate dura mai multe zeci de ani”, se arata in documentul oficial citat de manager.ro.
Autoritatile UE arata ca “cetatenii ramburseaza datoriile din ce in ce mai greu”. Categoric, decizia de a acorda un anumit credit ipotecar este majora si trebuie tratata cu maxima seriozitate.

Aceasta trebuie sa tina seama de mai multi factori: climatul economic, discrepantele in materie de informatii, conflictele de interese, lacunele si neconcordantele legislative, precum si alti factori cum sunt cunostintele financiare ale celui imprumutat si structurile de finantare ipotecara.
Documentul nu ezita sa aduca in discutie problema “atitudinii iresponsabile a anumitor ACTORI de pe piata, care a contribuit la BULA IMOBILIARA si a fost unul dintre elementele principale ale crizei financiare.

Publicitatea inselatoare este reglementata de Directiva 2006/114/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 12 decembrie 2006. Normele nu iau insa in calcul particularitatile creditului IPOTECAR sau nevoia CONSUMATORULUI de a compara RECLAMELE.

Abuzul realizat prin intermediul contractelor incheiate cu consumatorii sunt reglementate de Directiva 93/13/CE a Consiliului din 5 aprilie 1993. Cat de respectata este notiunea de “buna-credinta”? “Acestei cerinte generale i se adauga o lista de exemple de CLAUZE care pot fi considerate abuzive. Aceste norme nu iau insa in calcul particularitatile creditului ipotecar”, mai arata documentul european.

Unele tari aplica anumite dispozitii ale Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 23 aprilie 2008 referitoare la contractele de credit pentru consumatori in cazul creditelor IPOTECARE.
Prevederile se refera la creditele de consum cu valori cuprinse intre 200 – 75.000 de euro si reglementeaza publicitatea, informatiile precontractuale si contractuale, evaluarea bonitatii, explicatiile corespunzatoare si obligatiile de informare ale intermediarilor de credite.

“Imprumuturile pentru achizitionarea unei proprietati garantate printr-o ipoteca sau o alta garantie comparabila si imprumuturile pentru renovari de peste 75.000 de euro NU intra sub auspiciul acestor reglementari”, precizeaza documentul. Directiva isi propune sa asigure UN NIVEL RIDICAT DE PROTECTIE A CONSUMATORILOR SI LIBERTATEA DE A PRESTA SERVICII.

Analistii UE subliniaza ca “o piata de acest tip pentru creditul ipotecar pentru locuinte este departe de a fi finalizata, deoarece exista inca o serie de obstacole in calea liberei prestari a serviciilor”. Consulta fisa standard de informatii de mai jos si afla ce schimbari vor putea aparea in contract.

Source: Flux Imobiliar