Parcul National Muntii Rodnei ar putea face parte din patrimoniul mondial pentru natura

Parcul National Muntii Rodnei, PNMR, cea mai intinsa arie protejata din nordul Carpatilor Orientali, este propus sa faca parte din patrimoniul mondial pentru natura, in arealul lui existand peste 30 de specii endemice.

Pentru ca PNMR sa devina sit din patrimoniul universal pentru natura trebuie sa existe un studiu complex din care sa reiasa ca este un centru endemo-genetic la nivel mondial, nu doar local.

Presedintele Asociatiei Eco Rodna, Claudiu Iusan, a declarat ca cele 32-33 de specii endemice vor fi identificate de specialisti si ca acest material va fi sustinut la Paris de un reprezentant al Romaniei, urmand ca, pe baza analizei unui comitet international, sa se decida daca PNMR poate intra sau nu in lista respectiva.

Iusan a precizat ca in prezent se lucreaza la biografia PNMR, care va fi lansata in luna iunie 2011. Baza de date contine peste 7.000 de specii de flora si fauna, PNMR aflandu-se pe primul loc in Romania in ceea ce priveste diversitatea speciilor.

Parcul National Muntii Rodnei are o suprafata de 46.399 ha, din care 3.300 ha au fost declarate rezervatie a biosferei in anul 1979. Importanta acestei arii protejate se datoreaza atat geologiei si geomorfologiei muntilor, cat si prezentei a numeroase specii de fauna si flora, endemite si relicte glaciare.

Source: Mediafax