Săptămâna aceasta va fi începută amenajarea primului acoperiş verde din București pe căminul studenţesc U5 din campusul universitar Grozăveşti. Acesta va fi acoperit cu gazon şi plante de talie mică, urmând a fi gata până la sfârşitul anului. În urmă cu câteva zile, pentru realizarea acestei lucrări, Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a semnat cu reprezentanţii companiei austriece Simacek Gardening un contract de sponsorizare pentru amenajarea gratuită a acoperişului de 500 mp.
„Scopul acestui proiect este acela de mărire a spaţiului verde. După cadastrul verde ne-am apropiat foarte mult de ceea ce înseamnă standardele europene şi, odată cu amenajarea de noi parcuri, încercăm să apelăm la acest proiect ce reprezintă un început pentru noi, nu pentru capitalele din ţările de largă respiraţie democratică. (…) Am început cu complexul studenţesc pentru că ei au încredere că o să le facem, sunt convins că o să le placă şi va fi un adevărat exemplu pentru ceilalţi locuitori ai Bucureştiului”, a menționat Oprescu.
În completare, Oana Grigore, directorul Direcţiei de Mediu din Primăria Municipiului Bucureşti, a specificat că municipalitatea nu alocă niciun fond pentru amenajarea şi întreţinerea acoperişului care poate rezista la o încărcătură de precipitaţii de 300 kg/mp. Noemi Karacsonyi, vicepreşedintele Asociaţiei Constructorilor de Acoperişuri Verzi din România, a explicat de ce: „Noi oferim proiectarea, amenajarea şi întreţinerea acoperişului pe timp de trei ani, iar costurile se ridică la 110-113 euro/mp. Întreţinem acoperişul pe acest interval de timp pentru că acoperişul extensiv ajunge la maturitate în trei ani, cel mai simplu tip de amenajare a acoperişurilor verzi, care se recomandă şi pentru blocuri mai vechi, pentru că are o greutate de 150 kg/mp.”.
Intențiile primăriei sunt mai mari decât atât, Oana Grigore vorbind despre amenajarea de acoperişuri verzi pe 12 clădiri din complexul Grozăveşti. Proiectul, finanţat din fonduri europene, costă aproximativ șapte milioane de lei şi va fi demarat anul viitor: „În luna iunie, Direcţia de Mediu a înaintat documentaţia către Ministerul Mediului, a fost validată, mai departe a ajuns la Comisia Europeană, de unde ne-a fost comunicat numărul de înregistrare al dosarului nostru, fiind în perioada de evaluare şi clarificări”, a precizat Grigore.
Source: Flux Imobiliar