Numarul de hoteluri si restaurante inregistrate la Registrul Comertului in primul trimestru al acestui an a scazut cu 3,2%, la nivelul tarii, fata de anul precedent, potrivit datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, ONRC.
Astfel, aproximativ 1.440 de comercianti cu obiectul de activitate in domeniul „Hoteluri si restaurante” s-au inregistrat la Registrul Comertului in primul trimestru al acestui an.
Cele mai multe unitati inregistrate in primele trei luni ale anului curent se regasesc in Bucuresti – 176, in crestere cu 16% fata de perioada similara a anului precedent, Constanta – 80, in crestere cu 17%, Maramures – 59, cu 20% mai multi fata de T1 din 2008, Brasov – 52 si Timis – 51 de unitati.
Judetele cu cel mai mic numar de comercianti inregistrati pentru acest segment sunt Braila si Vrancea – 14 unitati, Giurgiu – 10 si Ialomita – 7 comercianti inregistrati.
Dintre unitatile inregistrate in T1 la Registrul Comertului in domeniul HorReCa, cea mai mare pondere a fost reprezentata de baruri si alte activitati de servire a bauturilor, in numar total de 571, in crestere cu 9% fata de aceeasi perioada a anului 2008.
75 de unitati inregistrate au fost hoteluri si alte facilitati de cazare similare, in scadere cu circa 24% fata de perioada similara a anului trecut, iar pe segmentul de restaurante numarul de inregistrari a scazut cu aproximativ 6%, pana la 433 de unitati.
Restul unitatilor inregistrate in primul trimestru al acestui an au fost reprezentate de alte servicii de cazare, precum rulote sau campinguri, in numar de 301 si alte activitati de alimentatie, precum catering, 60 de unitati.
Conform datelor ONRC, numarul total de comercianti care functionau la data de 31 martie 2009 pe piata hotelurilor si a restaurantelor era de 47.347, in scadere cu 3,5%, fata de finalul anului 2008. Ponderea comerciantilor este de 66% in zona urbana si 34% in mediul rural, reprezentand 32.076 unitati si, respectiv, 15.271.
Source: Bloom Biz