OMT avertizeaza ca turismul balneoclimateric din Romania ar putea disparea

Oficialii Organizatiei Mondiale a Turismului, OMT, avertizeaza ca turismul balneoclimateric din Romania ar putea disparea daca oferta nu este diversificata, cu toate ca Romania este tara cu cele mai mari resurse naturale si minerale terapeutice din lume.

Managerul OMT, Richard Batchelor, a declarat ca majoritatea statiunilor balneoclimaterice din Romania s-au dezvoltat intr-o directie gresita, care nu mai este adecvata cerintelor pietei.

De asemenea, turismul romanesc trebuie sa se adapteze cerintelor europene pentru a putea patrunde pe pietele internationale.

Deoarece statiunile balnoeclimaterice nu sunt promovate indeajuns doar 3% dintre turistii din Romania provin din alte tari. Cu toate acestea, potentialul turismului romanesc este foarte mare, aproximativ 250 de localitati avand resurse minerale.

Cele mai importante statiuni balneoclimaterice din Romania sunt Baile Herculane, Baile Felix, Baile Tusnad, Covasna, Sovata, Govora, Olanesti si Voineasa, aflate, in prezent, in paragina.

Reprezentantii OMT au vizitat peste 120 statiuni balneoclimaterice din tara, pentru a-i ajuta pe investitorii romani sa imbunatateasca evolutia turismului romanesc.

Oficialii OMT considera ca exista o dependenta foarte mare a turistilor romani de sindicatele si asociatiile patronale deoarece peste 80% dintre vizitatorii centrelor balneoclimaterice vin cu bilete de tratament si doar 20% vin sa se relaxeze.

Pe plan mondial nu mai exista o cerinta puternica pentru tratamentele medicale, turistii dorind sa aiba mobilitate, relaxare si locuri pentru distractie. Noua tendinta este turismul de circuit, a precizat Richard Batchelor.

Anul trecut, numarul turistilor din statiunile balneare a crescut cu 5% fata de 2005, la 682.500 de turisti.
Source: Gardianul