Numarul unitatilor de cazare scoase la vanzare a scazut cu 70%

Numarul ofertelor de vanzare a hotelurilor si pensiunilor de pe litoral si din zonele de munte a scazut cu 70% la jumatatea anului, fata de luna ianuarie, de la 255 de anunturi la 70, conform unui studiu al portalului imobiliare.ro.

26% din numarul total de anunturi care fac referire la vanzarea unor pensiuni si hoteluri se inscriu in intervalul de pret cuprins intre 200.000 si 500.000 EUR, 27,3% dintre anunturi au un pret de afisare cuprins intre 500.000 si 1 mil. EUR, 19,5% au un pret cuprins intre 1 si 2 mil. EUR, iar 9% dintre hoteluri afiseaza preturi mai mari de 2 mil. EUR.

In ceea ce priveste numarul ofertelor, cele mai multe sunt din Brasov 19,5%, urmat de Constanta 14,3%, Cluj 10,4%, Hunedoara 9,1%, Prahova si Timis, ambele cu 7,8%.

Cel mai scump hotel scos la vanzare este amplasat in zona centrala a municipiului Oradea, este clasificat la 4 stele si costa 15 mil. EUR. Hotelul dispune de 37 de camere si 2 apartamente, avand o capacitatea maxima de cazare pentru 78 de persoane.

Cea mai ieftina unitate scoasa la vanzare este o pensiune cu 8 camere din masivul Retezat, pentru care pretul cerut de proprietari este de 45.000 EUR. Pensiunea a fost construita in 2007 si are 112 mp la care se adauga un teren cu o suprafata de 1.400 mp.

Sorin Ionescu, Managing Partner al Fivestar Hospitality, a declarat numarul scazut de hoteluri si pensiuni scoase la vanzare este determinat probabil de faptul ca unii proprietari au anticipat semne de revenire a pietei turismului in acest an.

In ceea ce priveste cererea, Ionescu se asteapta ca acesta sa fie mai ridicata in acest an, iar anul viitor sa inceapa sa apara si tranzactiile, estimand o activitate mai mare pe segmentul turismului de incoming.

Project Manager al departamentului de hoteluri ale CB Richard Ellis, CBRE, Romania, Mircea Draghici, a precizat ca reprezinta o problema numarul mic de oferte de structuri de cazare scoase la vanzare si o tendinta determinata de insuccesul tranzactional din anii anteriori.

In anii anteriori a fost o avalansa de unitati scoase la vanzare, insa nu prea s-au gasit cumparatori, iar proprietarii prefera sa astepte vremuri mai bune pentru a vinde.

Source: Bloom Biz