Comisia Europeana de Travel a publicat al doilea raport al turismului european din 2011

Pe data de 20 iulie, Comisia Europeana de Travel a publicat al doilea raport asupra turismului european din 2011, cu date despre evolutia turismului din prima jumatate a acestui an, dar si cu previziunile pentru a doua jumatate a anului.

Industria de travel a inregistrat in prima jumatate a anului o crestere semnificativa, cele mai multe tari europene raportand o crestere a numarului de sosiri turistice internationale.

Potrivit “European Tourism 2011 – Trends&Prospects Q2 2011”, sapte tari europene au raportat o crestere de peste 10% a numarului de sosiri turistice, printre care se numara si Romania, care se situeaza pe locul 7 in clasament, la capitolul sosiri ale turistilor straini.

Cea mai mare crestere a numarului de sosiri a fost inregistrata in Lituania 39,4%, urmata de Letonia 29,5% si Malta 16,4%.

Bulgaria a inregistrat o crestere de 5,8% a sosirilor turistice internationale, Germania 8.3%, Spania 8,4% si Italia 1,5%.

Cele mai slabe rezultate au fost inregistrate de Muntenegru unde sosirile au scazut cu 1,8%, de Tarile de Jos unde sosirile au stagnat si de Austria, care a inregistrat o crestere de doar 0,5%.

In ceea ce priveste evolutia numarului de innoptari a turistilor straini in tarile europene, Romania se situeaza din nou pe locul 7, cu o crestere de 10.8% in luna martie comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Lituana se afla si de aceasta data pe primul loc inregistrand o crestere de 29,1% a numarului de innoptari, urmata de Estonia si Spania, ambele cu o crestere de 18,5%.

Bulgaria a inregistrat o scadere de 1,9% a numarului de innoptari in luna martie a acestui an, comprativ cu aceeasi perioada a anului trecut, Elevetia a inregistrat o scadere de 1,3%, Norvegia de 1,3% si Austria o scadere de 2,4%.

In primele cinci luni ale acestui an, gradul de ocupare al hotelurilor a crescut cu 4,2% in Europa, iar indicatorul RevPAR a crescut cu aproximativ 10%.

Cea mai mare crestere a gradului de ocupare a fost inregistrat in Islanda, de 23,6%, iar Portugalia a inregistrat cea mai slaba crestere, de 0,3%.

Performante bune la acest capitol au mai inregistrat Estonia, Lituania si Malta, cu o crestere de peste 10%.

Ungaria a inregistrat o crestere de 9%, iar tari ca Germania, Italia, Grecia, Austria sau Franta nu au reusit sa isi creasca acest procent cu mai mult de 5%.

Romania se afla pe locul 10 in acest clasament, cu o crestere de 8,4% a gradului de ocupare.

In schimb, la indicatorul „Average Daily Rate”, Turcia este pe locul intai, cu o crestere de 27,5%, urmata de Estonia, Lituania si Franta. Romania in schimb se plaseaza abia pe locul 19 din 27 de tari.

Comisia Europeana de Travel subliniaza ca rezultatele bune inregistrate anul acesta in industria turismului din Europa se datoreaza unei serii de factori temporari si ca aceasta crestere a industriei de travel se va atenua in a doua jumatate a acestui an.

Source: Horeca Romania