Noul sistem de redevente ar putea duce la majorarea tarifelor in statiunile balneare

Cazarea in statiunile balneare din Romania s-ar scumpi de cateva ori, iar turismul balnear ar fi distrus, daca s-ar aproba sistemul de redevente al concesiunilor resurselor minerale, petroliere si hidrominerale in forma in care este prezentat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Economiei, a declarat presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania, OPTBR, Nicu Radulescu.
Operatorii ar trebui sa plateasca la bugetul de stat o redeventa de 1 EUR pe metrul cub de apa geotermala extrasa, de 2 EUR pe metrul cub la apele terapeutice, la apa medicinala redeventa ar fi de 3 EUR pe metrul cub, in timp ce redeventa pentru apa minerala naturala si pentru apa de izvor si de masa ar fi de 4 EUR/mc, potrivit proiectului de lege pentru reglementarea sistemului de redevente al concesiunilor resurselor minerale, petroliere si hidrominerale, aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Economiei. 
Nicu Radulescu spera ca aceste valori sa fie modificate in urma consultarilor cu autoritatile, din cauza ca utilizarea apelor geotermale va fi nerentabila.
„Un investitor din Baile Herculane a calculat ca ar plati de 230 de ori mai mult redeventa pentru apa fata de cat plateste acum. Odata aprobata, hotararea ar trimite in derizoriu turismul balnear, ar fi distrus complet. Vom sta cu hotelurile inchise”, a precizat Nicu Radulescu.
El subliniaza ca preturile practicate in statiunile balneare sunt neschimbate de cativa ani, iar turismul balnear este industria turistica cu cea mai mare crestere. In ultimii 3 ani, turismul balneo a crescut in medie cu 20%.
La randul sau, Florian Serac, director general al companiei Turism Felix, spune ca, in noua varianta, ar plati redevente de 233 de ori mai mari decat plateste in prezent. „As plati 6,5 mil. EUR/an, adica tot profitul pe care eu il fac in Baile Felix in 5 ani”, a declarat Serac.

Source: Profit

EN RO