„Nationalizarea” PUZ-urilor duce la blocarea noilor proiecte de constructii in 2011-2012

La peste cinci saptamani de la modificarea adu­sa legislatiei urbanismului prin Ordonanta 7/2011, arhitectii si urbanistii declara ca noua masura, luata cu scopul de eliminare a urbanismului derogatoriu, va afecta grav activitatea de investitii in sectorul constructiilor.

Blocajul ii atinge pe toti cei interesati sa obtina o autorizatie de construire, de la constructia unei case pana la investitii comerciale, deoarece pentru toate acestea planurile urbanistice zonale (PUZ) trebuie initiate si elaborate pe banii primariilor, care au bugete si expertiza insuficiente, cred ar­hitectii.
In aproximativ 41% din localitatile tarii PUG-urile sunt expirate. Acum, in sarcina acestor primarii se va trece si elaborarea de PUZ-uri sau PUD-uri. Se poate pretinde ca aceleasi autoritati vor deveni brusc mai eficiente cand vor avea sarcina suplimentara a initierii si elaborarii PUZ-urilor?

„Vom pierde investitii pentru ca le vom spune in­vestitorilor ca nu avem anul asta bani pentru PUZ-ul lor si poate nu vom avea nici la anul, a declarat Daniel Caramida, arhitectul-sef al Sec­torului 4. Cred ca planurile de dezvoltare a orasului sunt limi­tate intr-un moment in care speram la o relansare. Sunt investitori rataciti prin Romania, carora le spunem sa-si faca valiza si sa plece”, a adaugat Caramida.

Cine va mai construi

„Ordonanta (7/2011 – n.r.) permite doar proiec­telor mari de investitii sa initieze si sa elaboreze PUZ-uri. In aceste conditii, se vor pierde anumite investitii pentru ca PUZ-urile se vor face pe banii primariilor, iar acestea nu au bani si nici capaci­tatea de a face aceasta activitate”, declara Sorin Gabrea, presedintele Comisiei de Urbanism a Capi­talei.

Prin lege, investitorul privat poate initia si elabora PUZ-uri numai pentru constructia unor obiective mari, pe terenuri de 10.000 mp.

Persoa­nele fizice sau juridice care nu se regasesc intr-una din situatiile reglementate nu pot initia pe cont propriu PUZ pe terenul pe care il detin legal.

„As­tazi ai nevoie de PUZ sau PUD pentru aproape orice fel de investitie in sectorul constructiilor. Cine a ob­tinut aceste documente inainte de intrarea in vi­goare a Ordonantei 7 poate construi. Insa si in acest caz, orice institutie sau persoana indreptatita poate contesta planul de urbanism zonal sau de detaliu cu sanse mari de anulare a acestuia in instanta”, a declarat pentru „Fin. ro” Stefan Dumitrascu, arhi­tect-sef la Sectorul 3.

Eliminarea dreptului de initiativa pentru pri­vati de a elabora planuri de urbanism a lovit crunt si interesele comerciale ale arhitectilor, multi dintre acestia „rotunjindu-si” veniturile din PUZ-urile si PUD-urile cerute de investitori sau proprietari de terenuri.

Cand e nevoie de PUZ

* in cazul parcelarii unui teren
* in cazul unor lucrari de constructii initiate in zona de protectie a unui monument istoric sau de arhitectura
* atunci cand PUG prevede alta destinatie pentru teren, fata de intentia proprietarului (cazul fostelor platforme industriale, transformate in zone rezidentiale)

Source: Flux Imobiliar