Muzeul National de Istorie a avut 60.000 de vizitatori in 2012

Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti a inregistrat anul trecut aproximativ 60.000 de vizitatori, fata de circa 58.000 de vizitatori inregistrati in 2011. Dintre acestia, 35.600 au fost vizitatori cu plata, in crestere de la 17.825 vizitatori in anul anterior.
Preturile biletelor de intrare sunt de doar 8 RON pentru un adult, 4 RON pentru pensionari 2 RON pentru elevi.
Anul trecut Muzeul National de Istorie a incasat venituri de peste 4,5 mil. RON, dupa ce in anul anterior veniturile nu depaseau cu mult 2 mil. RON.
Principalele activitati din care institutia a obtinut venituri proprii sunt prestarile de servicii culturale, cercetarea preventiva arheologica, materialele de popularizare, biletele si ghidajele, precum si din proiecte culturale.
Pentru acest an institutia estimeaza ca va inregistra venituri similare anului 2012, precum si acelasi numar de vizitatori ca in 2012.
Pe parcursul anului trecut, institutia a investit circa 2 mil. RON in dotari independente pentru expozitii, organizarea depozitelor, dotarea laboratoarelor, restaurare, climatizare si achizitii muzeale de patrimoniu.
In 2013 institutia vrea sa investeasa in aceleasi directii, precum si in studii si proiecte privind restructurarea cladirii, insa inca asteapta aprobarea bugetului.
Totodata, in acest an muzeul va adaposti doua expozitii de amploare, respectiv Comorile Chinei si Aurul si argintul antic al Romaniei. Aceste expozitii vor fi organizate in perioadele mai – august, respectiv septembrie – decembrie.
Expozitia Comorile Chinei va cuprinde artefacte din patrimoniul cultural al Chinei si va fi organizata in colaborare cu Centrul National de Schimb de Patrimoniu Cultural din China. Vor fi prezentate 101 de exponate, care includ obiecte de bronz preistorice, figurine din Armata de teracota (dinastia Qin), bunuri culturale legate de Drumul Matasii (dinastiile Han si Tang), si alte bunuri culturale (dinastiile Song, Yuan, Ming si Qing).
Expozitia Aurul si argintul antic al Romaniei isi propune sa reuneasca unele dintre cele mai reprezentative piese arheologice din aur si argint descoperite pe teritoriul Romaniei, obiecte datate din neolitic pana in secolele VI-VII e.n.

Source: Business24