Ministrii transporturilor din statele Uniunii Europene au semnat acordul de liberalizare a transportului aerian intre Europa si SUA

Pe 31 martie 2008 va intra in vigoare acordul privind liberalizarea aproape deplina a transportului aerian intre Europa si Statele Unite ale Americii care a fost semnat de catre ministrii transporturilor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Incepand de anul viitor, companiile europene vor putea deservi toate orasele americane de la orice aeroport din Uniunea Europeana iar companiile americane vor avea acces la toate platformele europene si vor putea chiar sa opereze pe relatii intraeuropene.

Comisarul Jacques Barrot a declarat ca acest acord istoric va impulsiona traficul transatlantic, urmand sa se inregistreze o crestere de la 50 la 75 milioane de pasageri in decurs de 5 ani. Totodata, cresterea ofertei ar trebui sa duca la o scadere a tarifelor biletelor de avion.

Asociatia Companiilor Aeriene Europene, AEA, a precizat ca acest acord este benefic pentru pasageri deoarece vor avea mai multe optiuni, insa a declarat ca este mult prea devreme pentru a analiza beneficiile comerciale de care se vor bucura transportatorii aerieni.

Dintre companiile aeriene, singura care este nemultumita de acest acord este British Airways care va pierde protectia de care se bucura pe aeroportul Heathrow, unde numai 4 transportatori, BA, Virgin Atlantic, American si United, sunt autorizati sa deserveasca Statele Unite ale Americii.

Totodata, s-a convenit ca in cazul in care a doua faza a negocierilor, care ar urma sa permita companiilor europene sa achizitioneze pana la 100% din capitalul unei companii americane, nu va fi finalizata pana in 2010, fiecare stat din Europa va putea sa suspende acordul partial sau in intregime. Pentru moment, participatiile vor ramane limitate la 25%, insa cu drept de veto asupra deciziilor strategice, comparativ cu 49% in Europa.
Source: Ziarul Financiar