Managementul companiei Tarom ar putea fi externalizat

Managementul companiei Tarom ar putea fi externalizat in perioada urmatoare, potrivit ordonantei Guvernului care reglementeaza modul in care Ministerul Transporturilor va decide selectarea unui administrator privat.

Ordonanta, care a intrat in vigoare pe data de 17 august, prevede ca Ministerul Transporturilor, in scopul restructurarii sau privatizarii societatii, poate decide ca unul dintre administratori sa fie persoana juridica, romana sau straina si urmeaza a fi selectata printr-o licitatie organizata de Ministerul Transporturilor.

Compania care va administra Tarom va face parte, pe perioada exercitarii contractului, din Consiliul de Administratie al societatii, alaturi de un reprezentant al Ministerului Transporturilor, care va fi numit sau revocat in consiliul de administratie si de un reprezentant al Ministerului Economiei si Finantelor.

Ministrul Ludovic Orban a declarat ca va fi privatizat doar managementul companiei, urmand ca societatea sa ramana in proprietatea statului. Tarom detine in prezent o flota de 19 avioane operationale compusa din doua aparate Airbus A 318, cinci Boeing 737 – 300, patru Boeing 737 – 700, un Airbus A310 si sapte aparate ATR 42 – 500.

Tarom deserveste direct sau in cooperare urmatoarele destinatii externe Viena, Paris, Larnaca, Munchen, Frankfurt, Roma, Milano, Budapesta, Londra, Atena, Salonic, Chisinau, Praga, Varsovia, Moscova, Istanbul, Amman, Beirut, Damasc, Tel Aviv, Cairo si Dubai.

Compania intentioneaza sa lanseze curse catre Lisabona, Amsterdam si Valencia dar analizeaza si posibilitatea relansarii unor curse in afara Europei, spre foste destinatii ale companiei precum New York, Beijing si Bangkok.

In acest an Tarom estimeaza ca va transporta 1,57 milioane de pasageri iar pentru 2008 estimeaza ca va transporta 1,8 milioane de pasageri, cu o crestere anuala de peste 15%.

Totodata, estimeaza ca profitul operational va fi in acest an de 11 milioane USD si de 9 milioane USD in 2008.

Source: Smart Financial