Majoritatea persoanelor participante la un sondaj au fost plecati cel putin o data in stainatate

Majoritatea persoanelor care au participat la un  sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, IRES, in perioada 21 – 24 august, sustin ca au fost cel putin o data plecati in strainatate.
26% dintre respondenti au spus ca au fost de mai multe ori plecati in strainatate, 21% au afirmat ca au fost de cateva ori, 14% au declarat ca au iesit din tara o singura data, iar 37% au precizat ca nu au fost in strainatate. 2% nu au raspuns.
In ceea ce priveste perioada in care au fost plecati din tara, 43% dintre respondenti au raspuns ca au fost plecati in ultimul an, 31% -in ultimii 5 ani, 11% – in ultimii 10 ani, 7% in ultimii 20 de ani, 6% – cu mai mult de douazeci de ani in urma, iar 2% nu au raspuns.
La scopul calatoriei, 29% dintre respondenti au sustinut ca au fost in concediu, 23% au declarat ca au fost in vizita la prieteni sau la rude, 16% – la munca, 12% – la cumparaturi si 5% – pentru afaceri.
Sondajul a fost realizat pe un esantion multi-stratificat, probabilist, de 1.541 de persoane, de 18 ani si peste, prin metoda CATI, si are o marja de eroare de plus minus 2,5% la o probabilitate de 95%. Cercetarea sociologica a fost realizata in perioada 21 – 24 august, beneficiar fiind ARES.

Source: Capital