Lucrarile de amenajare a partiei Kalinderu din Busteni au fost incheiate

In 2003 s-a semnat un contract de finantare prin fonduri PHARE care purta denumirea de Infrastructura acces Busteni-Valea Alba-Kalinderu. Suma investitiei se ridica la 5.250.000 EUR si cuprindea realizarea drumului de acces din DN1, in dreptul statiunii Busteni, pana la vechea partie Kalinderu, pe o distanta de 2,6 kilometri, modernizarea si extinderea utilitatilor necesare functionarii facilitatilor, construirea unui pod de acces la baza partiei, extinderea prin defrisare si modernizarea partiei propriu-zise, amplasarea unei instalatii moderne de telescaun si a unei instalatii de zapada artificiala pe toata lungimea partiei, construirea unui rezervor de apa pentru alimentarea tunurilor de zapada, construirea unei statii de pompare a apei, achizitionarea unei masini pentru nivelat zapada, construirea statiilor inferioare si superioare ale telescaunului, cu spatii pentru Salvamont si SMURD, grupuri sanitare, spatii de alimentatie publica, statia de comanda a telescaunului si garajul.

Aceasta investitie a durat doi ani iar contractul a fost considerat incheiat saptamana trecuta, cand au fost terminate si ultimele investitii, rezervorul de apa si statia de pompare, dispozitivul de acces automatizat la telescaun.

Partia este acum in proprietatea Ministerului Integrarii urmand ca, dupa o perioada de notificare a defectelor, de un an, sa treaca in proprietatea Consiliului Local Busteni.

Partia de schi a fost data in folosinta din iarna anului trecut cand a inregistrat peste 75.000 de turisti. In statiune au fost deschise noi pensiuni, restaurante si alte spatii de agrement, numarul de locuri clasificate pana la 4 stele, depasind 1.500. Pentru sezonul 2005-2006 se estimeaza o crestere de minimum 50% a numarului de turisti, in conditiile in care hotelurile si pensiunile din statiune se afla in plin proces de renovare sau extindere.

Din strategia pe termen mediu si lung al autoritatilor, face parte si reabilitarea centrului orasului, refacerea pietei si transformarea acesteia in targ cu specific local, deschiderea unui nou muzeu si construirea unui teren de sport.
Source: Saptamana Financiara