Lucia Morariu: 2014 va fi un an la fel de greu ca si 2013

Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, ANAT, a declarat ca anul 2013 a fost, pentru industria turismului, un an imprevizibil, care s-a dovedit a fi pana la urma mai stabil decat ne-am asteptat, dar complicat.
Intr-un interviu acordat AGERPRES, presedintele ANAT a vorbit si despre principalele masuri legislative care ar impulsiona industria turismului.
Mai jos va prezentam in totalitate interviul cu Doamna Lucia Morariu. 
AGERPRES: Cum calificati anul 2013 pentru industria turismului, in general?
Lucia Morariu: Un an imprevizibil, care s-a dovedit a fi pana la urma mai stabil decat ne-am asteptat, dar complicat. Scaderea puterii de cumparare a populatiei si incertitudinea in mediul economic european si intern au marcat anul 2013 si, implicit, cererea pentru servicii de calatorie. Calatoriile din zona business – travel au inregistrat o stagnare, corporatiile dovedind prudenta maxima in alocarea bugetelor specifice. Piata biletelor de avion a inregistrat un usor regres, componenta de crestere a acesteia fiind prezenta mai mult in zona vanzarilor de bilete tip low-cost. In ceea ce priveste calatoriile din sfera leisure, pentru vacante, s-au repozitionat optiunile de calatorie, cu migratii de la calatoriile cu bugete mai mari (pachete charter) catre calatorii cu bugete mai reduse (pachete cu autoturism propriu, excursii cu autocarul, solutii individuale de calatorie sau repozitionarea de la destinatii externe spre destinatii interne).
Ca tendinta in zona agentiilor de calatorii se observa, din pacate, o reducere a profitabilitatii afacerilor, din cauza scaderii marjelor, precum si a unei piete relativ neconcurentiale, in care coexista actori corecti, platitori de taxe si impozite, si actori incorecti.
AGERPRES: Din punct de vedere al agentiilor de turism, care au fost lucrurile pozitive care au marcat anul 2013?
Lucia Morariu: Un fapt pozitiv referitor la anul 2013 este acela de usoara crestere a numarului de turisti romani care au petrecut vacanta in Romania. Consideram ca numarul turistilor romani care au calatorit prin agentii de turism pe destinatii interne a crescut cu circa 7-8% in anul 2013, indeosebi pe seama vacantelor petrecute pe Litoralul Marii Negre si in special in statiunea Mamaia.
AGERPRES: Care au fost aspectele negative care au caracterizat anul 2013?
Lucia Morariu: Cred ca principalul factor negativ este cel dat de piata puternic neconcurentiala in care activam. Exista inca multe entitati care desfasoara activitate de agentie de turism fara a avea licenta de turism (cu tot ceea ce presupune aceasta licenta, inclusiv costuri), fara a plati taxe si impozite pentru activitatea desfasurata, fara a indeplini toate conditiile legale de desfasurarea activitatii economice in general si, mai ales, fara a fi controlati de cei responsabili cu acest control. Si nu ma refer aici la autoritatile responsabile de reglementare in turism, care, dupa parerea noastra, incearca sa isi faca treaba, ci la autoritatile care trebuie sa tina sub control aspectele generale economice ale activitatii oricarui operator economic, precum plata la alb a salariilor si respectarea legislatiei muncii.
In cazul agentiilor de turism, costul salarizarii personalului de specialitate reprezinta mai mult de 60% din totalul costurilor companiei, asa ca daca te afli intr-o piata netinuta sub control din acest punct de vedere, te lupti cu morile de vant. Ca sa nu mai discutam despre vesnicele excursii pe care numai cine nu vrea nu le poate organiza, fara vreo licenta de turism, vreun control de la ANPC cu privire la ce are sau nu are afisat in agentia de turism si, desigur, fara factura, TVA sau alte taxe si impozite.
Membrii ANAT au, de regula, o activitate publica si transparenta. Ei detin licente de turism si elibereaza facturi si contracte de calatorie turistilor. Pe langa ei, autocare care vin din tari straine imbarca turisti catre destinatii diverse, cu plata pachetului in parcarea autocarului, cluburi si organizatii de toate felurile organizeaza excursii tematice fara a se gandi macar ca ar trebui sa inregistreze activitatile specific in contabilitate. Desigur, la actiunile tematice de control, sunt cautati si controlati doar aceia care pot fi gasiti, agentiile de turism licentiate! Ele sunt acelea care incaseaza amenzi pentru ca nu au afisat cursul valutar de incasare EUR – RON in agentie de exemplu (chiar daca este afisat pe site), deoarece ele pot fi gasite in agentie, adica au totusi o locatie in care functioneaza legal.
AGERPRES: Cum s-a reflectat participarea membrilor ANAT la targurile internationale in business-ul lor?
Lucia Morariu: Participarea la targurile internationale este una dintre putinele masuri de suport al activitatii de incoming (aducere turisti straini in Romania) care a ramas sustinuta de stat. Ministerul Turismului si ANT au inteles ca este nevoie sa fim prezenti la astfel de targuri, chiar daca efectele nu pot fi cuantificate imediat, deoarece nu poti face din Romania o destinatie turistica pentru straini doar prin promovare si sustinerea turoperatorilor care doresc sa se implice in incoming. Mai avem nevoie si de infrastructura, de autostrazi, drumuri regionale si ambient corespunzator in statiuni si zone turistice.
Asteptarile noastre sunt mari si se leaga de o mai buna pozitionare a Romaniei catre piete externe de oportunitate, o regandire strategica a acelor piete de care suntem bine legati ca accesibilitate si de pe care putem primi turisti. Dorim ca acordarea vizelor de intrare in Romania in scopuri turistice sa se faca in conditii acceptabile si logice, sa existe o mai buna focalizare in alocarea fondurilor de promovare catre pietele tinta. Ne asteptam ca incomingul sa creasca, avem resurse, avem potential turistic mare, ne trebuie o mai buna organizare si, mai ales, o imagine generala mai buna a destinatiilor turistice romanesti, sustinuta de o promovare corespunzatoare.
AGERPRES: Ce masuri legislative ar trebui adoptate cat mai repede pentru a impulsiona cresterea activitatii ANAT si, implicit, a turismului romanesc?
Lucia Morariu: Avem nevoie de investitii in infrastructura generala de transport, de continuarea si finalizarea investitiilor in infrastructura specifica de turism in destinatiile turistice. Industria de turism are nevoie si de facilitati pentru forta de munca calificata angajata, de generalizarea TVA la 9% in toate activitatile din turism, de reglementarea din punct de vedere urbanistic a destinatiilor si statiunilor turistice. Sustinerea prin investitii, programe suport tip ajutor de stat si facilitati fiscale pentru turismul balnear si de recuperare, precum si promovarea in forma sustinuta de Consiliul Consultativ al Turismului a legii tichetelor de vacanta sunt masuri de care turismul are nevoie sa fie reglementate legislativ.
AGERPRES: Care sunt previziunile dumneavoastra pentru anul 2014?
Lucia Morariu: In acest moment pot spune doar ca va fi un an la fel de greu ca si 2013, va trebui sa muncim si mai mult ca sa rezistam in industria de calatorii. Probabil ca turismul intern (calatoriile romanilor in Romania) va creste, deoarece avem in fata un an profund electoral si, de regula, in astfel de ani, romanii calatoresc mai mult in tara decat pe destinatii externe.
Daca nu vor exista evenimente nedorite, se va mentine trendul de crestere a numarului de turisti pe destinatiile externe Grecia, Bulgaria, cu o usoara scadere pentru destinatia Turcia. Se vor diversifica mai mult destinatiile externe pe care le aleg romanii si se vor polariza si mai mult bugetele de calatorie, functie de posibilitatile diferite ale consumatorilor. Vad oportunitati de crestere pentru Italia, Franta,Portugalia, Marea Britanie, de exemplu, dar si pentru destinatii exotice sau destinatii premium. Ca numar total de calatori pe destinatii externe, cred ca nu vom inregistra cresteri.
Activitatea de vanzare bilete de avion va continua sa creasca in zona zborurilor low-cost si pare sa creasca si in general, intr-un ritm usor insa.
Serviciile de calatorie business-travel vor inregistra, de asemenea, usoare cresteri, cu conditia ca din punct de vedere politic sa nu ne confruntam cu evenimente majore.

Source: Capital