Licitatia pentru lucrarile de restaurare si consolidare a Cazinoului din Constanta a fost anulata

Licitatia pentru lucrarile de restaurare si consolidare a Cazinoului din Constanta, procedura demarata in urma cu aproape 2 ani si estimata la 31,6 mil. RON (fara TVA), a fost anulata pentru ca ofertele primite de Compania Nationala de Investitii, CNI, au fost inacceptabile si/sau neconforme cu prevederile caietului de sarcini.

Reprezentantii CNI au declarat ca procedura a fost anulata deoarece instanta a respins, printr-o decizie definitiva, plangerea unuia dintre ofertanti.

Ei sustin ca finalizarea licitatiei a fost intarziata de numeroasele contestatii depuse, cu toate ca au fost toate eforturile pentru ca obiectivul sa fie contractat si reabilitat inca din 2012.

CNI mai spune ca aceste intarzieri au fost posibile si din cauza vidului legislativ speculat de operatorii economici pe fondul modificarilor intervenite in Legea 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica.

Cazinoul din Constanta, in suprafata la sol de 1.598 mp, a fost construit in intervalul 1903 – 1911, dupa planurile arhitectului Daniel Renard, roman de origine elvetiana, iar infrastructura cladirii a fost incredintata spre proiectare si executie Directiei Constructiei Portului, al carui director era inginerul Anghel Saligny.

La momentul inaugurarii, presa locala a criticat atat durata mare a lucrarilor, cat si aspectul cazinoului, ridicat cu sprijinul regelui Carol I, cazinou pe care ziarul Conservatorul il descria ca o „matahala impopotonata cu tot felul de zorzoane”, care, din punctul de vedere al esteticei arhitectonice, lasa foarte mult de dorit, din cauza completei asimetrii si amestecului babilonic al stilurilor, reprezentand „un monument ridicat in cinstea nepriceperei si prostului gust”.

In timp, cazinoul a devenit insa un simbol al orasului Constanta. Consolidari structurale au mai fost efectuate in regimul Ceausescu, in 1983 – 1987, inclusiv cu refacerea finisajelor si a decoratiilor, iar in ultimii 20 de ani au fost executate doar unele reparatii, dar de fiecare data limitat la o zona de constructie, fara sa fie reglate unitar problemele structurale ale cladirii.
Source: Profit