Legea despagubirii proprietarilor caselor nationalizate a fost schimbata

La data de 12 octombrie 2010, CEDO a dat un termen de 18 luni Romaniei pentru schimbarea legislatiei. Curtea a subliniat ca modul in care sunt in prezent despagubiti fostii proprietari nu este eficient.

De-abia acum, Executivul a suspendat, pentru 6 luni, aplicarea unor dispozitii ale Legii 247/2005

Cu toate ca a avut la dispozitie 18 luni pentru modificarea legislatiei privind despagubirile pentru proprietatile nationalizate de regimul comunist, Guvernul si-a anuntat de-abia acum intentia de a suspenda, pentru sase luni, emiterea titlurilor, invocand insa lipsa de fonduri, nu expirarea termenului acordat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, Guvernul a aprobat ieri un proiect de ordonanta de urgenta pentru suspendarea aplicarii unor dispozitii ale Legii 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, in baza careia sunt acordate aceste titluri.

“Proiectul de act normativ prevede suspendarea pentru sase luni a emiterii titlurilor de despagubire pentru imobilele nationalizate, din cauza lipsei resurselor financiare. Documentul urmeaza sa fie discutat in Guvern, care va decide daca va fi aplicata aceasta masura”, au aratat sursele.

La sfarsitul anului trecut, Ministerul Afacerilor Externe informa la cererea Curierului National ca procesele pe tema dreptului de proprietate nu au mai constituit o problema in 2011, data fiind suspendarea comunicarii/ solutionarii lor de catre CEDO, in urma pronuntarii hotararii-pilot in cauza Maria Atanasiu si altii impotriva Romaniei la 12 octombrie 2010.

Potrivit hotararii-pilot in cauza Maria Atanasiu si altii impotriva Romaniei, emisa de CEDO la 12 octombrie 2010, statul roman este obligat ca in maxim 18 luni (de la data de 12 octombrie 2010, adica 12 aprilie 2012) sa schimbe legislatia privind despagubirile acordate in cazul imobilelor nationalizate, pentru ca modul in care sunt in prezent despagubiti fostii proprietari nu este eficient.

Judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au decis in doua cauze-pilot privind retrocedarile imobilelor nationalizate – Atanasiu si Poenaru, respectiv Solon – ca statul roman a incalcat articolele 1 si 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, privind protectia proprietatii si, respectiv, dreptul la un proces echitabil.

Totodata, instanta de la Strasbourg a condamnat statul roman la plata unor despagubiri totale de peste 180.000 de euro in cele trei cauze.

24.222 dosare, inregistrate la ANRP pana la 31 ianuarie

Titlurile de despagubire sunt certificate emise de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, in numele statului, care incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman corespunzator despagubirilor acordate.

Acestea pot fi valorificate prin conversie in actiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea in titluri de plata.

Persoanele respective pot opta pentru acordarea despagubirilor banesti in cuantum de pana la 500.000 de lei, urmand ca pentru diferenta sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea.

Daca suma solicitata este de pana la 250.000 de lei plata se face printr-o singura transa, iar in caz contrar in doua transe, pe o perioada de doi ani.

Pana la finele lunii ianuarie au fost inregistrate la ANRP 25.222 dosare cu cereri de optiune.

Buget de numai 480 mil. lei

Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar din ANRP a emis pana la sfarsitul lunii ianuarie 11.354 titluri de conversie, transmise Depozitarului Central pentru inregistrarea in registrul actionarilor Fondului Proprietatea, valoarea optiunilor in actiuni totalizand 13,38 miliarde lei.

In privinta valorificarii titlurilor prin acordarea despagubirilor in numerar ANRP a emis 4.452 titluri de plata, in valoare de 616,6 milioane lei.

Suma necesara pentru acordarea despaguburilor in numerar persoanelor indreptatite, pentru dosarele de optiune care nu au fost platite, este de 1,6 miliarde lei.

ANRP are pentru anul in curs, la capitolul Despagubiri civile, un buget de 479,7 milioane lei.

Premierul va sesiza organele de cercetare penala pentru nereguli la ANRP

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat, ieri, ca este dispus sa sesizeze organele de cercetare penala pentru modul defectuos in care a fost gestionata activitatea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).
El a aratat, in sedinta de ieri a Guvernului, ca exista deja un raport de audit efectuat pe aceasta tema.

Dorina Danielescu, fost procuror-sef DIICOT, a fost instalata la conducerea ANRP in octombrie 2011, in locul Crinutei Nicoleta Dumitrean care a demisionat imediat dupa arestarea vicepresedintelui ANRP Remus Baciu intr-un dosar de coruptie. Baciu este acuzat ca ar fi primit peste 400.000 de lei in schimbul urgentarii solutionarii anumitor dosare de despagubire a unor fosti proprietari de imobile nationalizate.

Source: Flux Imobiliar