Lanturile hoteliere internationale valorifica potentialul capitalei si al principalelor orase din Romania

In 2006 piata hoteliera din Bucuresti si din resedintele de judet s-a axat in principal pe atragerea oamenilor de afaceri si straini, fiind vizata dezvoltarea intalnirilor si conferintelor regionale si a turismului de week-end.

In prezent, oaspetii hotelurilor din Bucuresti provin, in proportie de 80-95%, din mediul de afaceri iar 75-80% din totalul sosirilor in 2006 au fost turisti straini.

La hotelurile de 5 stele din capitala, segmentul de conferinte si banqueting reprezinta 30% pana la 50% din cifra de afaceri, cele mai profitabile hoteluri fiind unitatile mari si luxoase care se adreseaza in principal oaspetilor care nu platesc serviciile de cazare din veniturile personale.

Hotelurile de lux din Bucuresti, reprezentate de cele 6 unitati de 5 stele, Howard Johnson Grand Plaza, JW Marriott, Intercontinental, Athenee Palace Hilton, Casa Capsa si Crowne Plaza, insumeaza aproximativ 1.467 de camere din totalul de 6.400 disponibile pe piata.

Potentialul de dezvoltare a pietei hoteliere din Bucuresti, in special si din Romania in general, comparativ cu alte zone din estul si centrul Europei, trezeste interesul lanturilor internationale.

In acest an este asteptata intrarea pe piata hoteliera a Romaniei a companiilor hoteliere Kempinsky, Hyatt, Four Seasons, Sheraton sau Leading Hotels of the World, atat prin investitii proprii cat si prin afilieri sau contracte de management.

In ultimii doi ani, piata hoteliera de 4 si 5 stele a inregistrat schimbari importante pe masura ce noi hoteluri au fost inaugurate. Unele hoteluri au incheiat contracte de management ori s-au afiliat la lanturi internationale, in timp ce altele au trecut printr-un proces extins de renovari.

Pentru acest an si anul viitor sunt anuntate investitii hoteliere in peste 2.700 de locuri de cazare care se vor adresa in primul rand turistilor straini care calatoresc in interes de afaceri. Printre proiectele de renovare planificate pentru acest an se numara hotelul Bucuresti Radisson SAS, Continental si Ramada Turist. Cel mai mare proiect hotelier din Romania, totalizand aproximativ 1.000 camere va fi realizat de compania Pro Confort in zona de sud a Bucurestiului.

Potrivit studiului realizat de compania CB Richard Ellis Romania, CBRE, se anticipeaza o eventuala modificare a structurii ofertei, cu o mai mare concentrare a dezvoltatorilor pe conceptul de aparthotel si pe hotelurile pentru turistii cu un buget redus, pe masura ce piata anticipeaza o modificare de la turismul de business spre turismul ocazionat de conferinte si targuri internationale sau cel leisure.

Daca pana in prezent marile lanturi hoteliere internationale erau interesate doar de Bucuresti, in ultimele luni acestea s-au extins spre resedintele de judet din Romania. La Sibiu va exista un hotel Ramada iar hotelul Continental va fi transformat in Ibis, Clujul detine un hotel Tulip Inn iar hotelul Rex din Mamaia va fi afiliat la organizatia Leading Hotels of the World.

In aceste conditii, pana la sfarsitul acestui an in provincie ar putea activa aproximativ 20 hoteluri afiliate la lanturi internationale, majoritatea fiind clasificate la 4 sau 5 stele.
Source: Ziarul Financiar