La Deva au fost demarate lucrarile pentru reabilitarea Cetatii

Primaria Deva a demarat proiectul de reabilitare a Cetatii din Deva, a carui investitie este estimata la 22 milioane RON.
 
Lucrarile se vor derula in 2 etape, pe o perioada de doi ani. Prima etapa, care va necesita o investitie de 9 milioane RON, va fi sustinuta financiar de la bugetul local iar pentru etapa a doua au fost obtinute fonduri europene de 5 milioane EUR.

Primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, a declarat ca lucrarile de executie a primei etape privind consolidarea Cetatii Deva au fost demarate la inceputul acestei saptamani.

Lucrarile de refunctionalizare a monumentului istoric, considerate de constructor drept deosebit de grele, periculoase si complexe, reprezinta o premiera nu numai pentru judetul Hunedoara, ci si pentru Romania.

La nivel mondial, asemenea experimente de conservare, consolidare si refunctionalizare a monumentelor istorice au mai fost realizate doar in Grecia si in SUA.

In incinta Cetatii va functiona o cafenea, o librarie de carte veche, un magazin de bijuterii adecvate ambientului si un mic muzeu.

Curtea este destinata spectacolelor si va fi prevazuta cu o scena acoperita si gradene pentru public.

Potrivit directorului general al societatii Castrum Tim, Vasile Gherman, executantul lucrarilor, prima etapa este una dintre cele mai importante.

Source: Business Standard