LOT Polish Airline face restructurari pentru a intra pe profit

Guvernul polonez a anuntat la doar cateva zile dupa ce a aprobat imprumuturi de urgenta de 127 mil. USD pentru operatorul aerian national LOT Polish Airlines, ca va restructura compania la jumatate pentru a o readuce pe profit.
Guvernul de la Varsovia, care detine 93% din actiunile LOT, a anuntat ca va incerca salvarea companiei cu un plan de restructurare, dupa implementarea caruia ar putea urma privatizarea operatorului aerian. Insa premierul Donald Tusk a subliniat ca executivul nu este dispus sa salveze cu orice pret LOT.
Planul de restructurare prevede reducerea cu 30% a personalului, cedarea a aproape jumatate din flota catre companii de leasing si concentrarea doar pe cele mai profitabile rute si pe avioanele cu cea mai mare eficienta din punct de vedere al costurilor.
Companie aeriana, Eurolot, controlata tot de guvern, va prelua rutele interne si o parte din cele europene ale LOT, au declarat oficialii guvernamentali.
Pentru a supravietui, LOT a renuntat la o parte din active, a vandut din cladirile de birouri si hoteluri si actiuni de la companii listate pe care le-a primit de la guvern.
Totodata, transportatorul discuta vanzarea participatiei pe care o avea la Eurolot catre o agentie controlata de stat.
Pierderile inregistrate anul trecut de compania poloneza s-ar putea cifra la 63,7 mil. USD.
Guvernul a facut anul trecut o noua tentativa, fara succes, de a vinde compania. Una dintre companiile interesate a fost Turkish Airlines, insa regulile UE interzic ca proprietarul sa fie strain.

Source: Ziarul Financiar