Investitiile turistice se orienteaza catre zone insuficient exploatate

In viitorul apropiat investitiile in sectorul turistic se vor intinde si spre noi zone care dispun de potential deosebit iar cele mai cautate unitati de cazare vor fi cele situate in zone izolate de lume si care dispun de suprafete mari de teren.

Analistul imobiliar Liviu Ureche a precizat ca Valea Prahovei este in prezent saturata si este exclus ca in urmatoarea perioada sa atraga noi investitii in turism insa apreciaza ca, in urmatoarea perioada, Valea Oltului are mari sanse de a atrage investitii semnificative in acest sector, in conditiile in care statiuni precum Olanesti, Calimanesti, Caciulata, Cozia, Moneasa si Govora detin un mare potential de atragere a investitiilor.

Impulsul este dat de preturile mai mici si de distanta relativ egala fata de Bucuresti, in comparatie cu Valea Prahovei.

Liviu Ureche estimeaza ca vor fi la mare cautare si proprietatile imobiliare situate in zone montane izolate, cu suprafete de teren foarte mari.

Analistul Radu Zilisteanu apreciaza ca exista un potential foarte mare de dezvoltare a investitiilor in infrastructura de turism in zona Muntilor Apuseni, a Semenicului si in zona Borsa din Maramures.

Totodata, studiile arata faptul ca litoralul ar mai putea absorbi si alte investitii.

Pentru specialistii din turism, Bucurestiul cu zone limitrofe precum Snagovul reprezinta un pol de atractie a investitiilor in infrastructura specifica in urmatorii ani. Presedintele Federatiei Patronale a Turismului Romanesc, FPTR, Daniel Vasilescu, apreciaza ca zonele apropiate de Bucuresti au un potential foarte mare pentru realizarea de noi proiecte turistice.

Totodata, acesta apreciaza ca si zona Dambovicioarei va atrage investitii in sectorul turistic.

Un studiu recent realizat de compania imobiliara CB Richard Ellis, CBRE, arata ca marile lanturi hoteliere devin tot mai interesate de industria hoteliera romaneasca, Bucurestiul avand, comparativ cu alte orase din Europa Centrala si de Est, un mare potential de dezvoltare. Un alt motiv pentru care se arata interesate marile lanturi internationale este si lipsa proiectelor de calitate in derulare.

Compania Colliers International, a declarat ca zonele din apropierea lacurilor din jurul Bucurestiului au atras deja atentia investitorilor si va continua sa atraga investitori si pe viitor, atat pentru construtia de noi hoteluri, cat si pentru renovarea structurilor turistice existente.

In viitorul apropiat lacul Snagov si axa de iesire din Bucuresti, incluzand Baneasa si Otopeni vor atrage investitii masive in turism. Vor fi dezoltate hoteluri de 100-150 camere, ceea ce va crea o oferta suplimentara de 450–500 de locuri in urmatorii 3-4 ani.

Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear, OPTB, estimeaza ca segmentul turismului de sanatate din Bucuresti are mari sanse de dezvoltare. Bucurestiul are o resursa apa termala pe care nu o foloseste iar in zona Snagov sunt importante resurse de apa minerala care pot fi folosite pe viitor. Insa pana nu vor fi rezolvate problemele juridice pe care le implica exploatarea resurselor naturale, dezvoltarea celor doua zone pe segmentul turismului de sanatate ramane la faza de proiect.

Pe de alta parte, specialistii asteapta sa fie redescoperite statiuni parasite precum Oglinzi, din apropierea Cetatii Neamtului sau cele aflate in paragina, precum Balvanyos sau Valcele.
Source: Adevarul