Investitiile in turism vor ajunge in acest an la 500 milioane EUR

Directorul Golden Tulip pentru Romania si Moldova, Paul Marasoiu, a declarat ca in acest an valoarea totala a investitiilor in domeniul ospitalitatii, incluzand cele hoteliere, va ajunge la aproximativ 500-510 milioane EUR, fata de un nivel estimat la 420-440 milioane EUR in 2006. Prognoza pentru urmatorii 3 ani indica atingerea unui volum de investitii de aproximativ 1,5 miliarde EUR, pana in 2009.

In 2006 numarul spatiilor de cazare disponibile in Romania a crescut cu aproximativ 3,6% iar in 2007 se estimeaza ca va inregistra o crestere de 3,9% – 4,4%, in conditiile in care toate investitiile in curs se vor incadra in termenele de finalizare estimate.

Intr-un studiu al companiei Peacock Hotels, se apreciaza ca in urmatorii 5 ani, numarul spatiilor de cazare va continua sa creasca cu precadere in centrele urbane, in apropierea zonelor industriale, pe axa de circulatie Constanta – Bucuresti – Brasov – Targu-Mures – Cluj-Napoca – Oradea si pregnant in zona de vest.

Investitiile care vor fi realizate in urmatorii ani vor viza amenajarea unor noi ministatiuni in anumite zone de pe litoral, in Delta Dunarii, in zona montana sau in apropierea unor lacuri. Spre exemplu, statiunea Azuga, unde pana in 2009 vor intra in circuitul turistic peste 360 camere noi.

Potrivit datelor Autoritatii Nationale pentru Turism, ANT, in ultimele 6 luni au fost eliberate avize de constructie pentru 8 hoteluri in statiuni de la Marea Neagra si 27 de avize pentru vile, casute si pensiuni.

Majoritatea cererilor pentru hoteluri sunt in statiunea Mamaia, ANT eliberand in intervalul septembrie 2006-februarie 2007 autorizatii pentru o unitate cu doua etaje, trei hoteluri cu cinci etaje si pentru extinderea hotelului Bulevard din Constanta. A fost aprobata construirea a doua hoteluri in statiunea Costinesti si a unui hostel si a unui hotel in Navodari. De asemenea, s-a eliberat un aviz pentru amenajarea unui complex de casute in zona C.A. Rossetti din Delta Dunarii.

Pentru Bucuresti se estimeaza ca numarul de camere va ajunge pana in 2009-2012 la aproximativ 10.000 de unitati, dublu fata de capacitatea actuala.

In urmatorii 3 ani si-au anuntat intrarea pe piata hoteliera de 5 stele din Bucuresti trei noi lanturi hoteliere internationale de marca, adaugand capacitatii aproximativ 860 camere si spatii pentru gazduirea de reuniuni.

Proiecte importante in acest domeniu vor fi derulate si in orasele din centrul si vestul tarii, in primele luni ale acestui an Cluj-Napoca, Sibiu si Targu-Mures completand-usi oferta hoteliera cu aproximativ 110, 280 si, respectiv, 90 camere.

In 2006 nivelul tarifelor hoteliere anuntate la receptie a inregistrat o crestere minora, de 3-4%. Insa s-a inregistrat o crestere cu aproximativ 6-10% a tarifelor nete medii obtinute, mai ales la hotelurile care au folosit sistemele de rezervari ale lanturilor internationale de care apartin, a precizat Paul Marasoiu.

Gradul mediu de ocupare a spatiilor de cazare din Romania s-a cifrat anul trecut la 48% iar pentru acest an se estimeaza ca va ajunge la 50%, urmand sa-si mentina tendinta ascendenta pana la un nivel de 52-54% in 2009.
Source: Curierul National