Investitiile in porturi de agrement pot revigora turismul pe litoral

In prezent exista facilitati reduse pentru practicarea turismului nautic, insa acest segment, aflat intr-un stadiu incipient de dezvoltare, are un potential foarte ridicat. In cadrul programului de investitii din perioada 2006-2008, pentru care Gurvernul Romaniei a alocat 325 milioane EUR, este prevazuta si realizarea a trei porturi de agrement destinate iahturilor de lux, precizeaza Ovidiu Marian, presedintele ANT.

In 2005 in golful de pe plaja Belvedere din statiunea Eforie Nord a fost inaugurat primul port turistic privat de pe litoralul romanesc, destinat navelor usoare de agrement, iahturilor de croaziera, velierelor si ambarcatiunilor sportive. Investitia, in valoare de 800.000 EUR, a fost realizata de firma Europa Yacht Club SRL, un consortiu constituit prin asocierea in parti egale a Grupului Ana Hotels SA, a Companiei Rominserv SA si a Yacht Clubului Regal Roman. Portul turistic Europa Yacht Club, ocupa o suprafata de aproximativ 2 ha, acvatoriul putand adaposti la cheiuri aproximativ 60 de ambarcatiuni usoare cu un pescaj maxim de 3 metri.

Totodata, Portul Turistic Mangalia a fost inclus in circuitul turistic nautic al Marii Negre, in urma demersurilor autoritatilor locale.

Un alt port de agrement de pe litoral este Tomis din Constanta, cel mai vechi port destinat ambarcatiunilor de agrement.
Source: Curierul National