Investitiile in bazele de tratament vor creste atractivitatea statiunilor balneare

In ultimii ani au fost realizate investitii de aproximativ 100 milioane EUR in statiunile Govora, Sovata, Baile Herculane, Felix, Moneasa, Hebe, Vatra Dornei, Slanic Prahova, orientate catre infrastructura mare, hoteluri, restaurante, baze de tratament cat si spre modernizari sau achizitii de aparatura, precum si in programe de pregatire a personalului.

Directorul executiv al OPTBR, Rodica Pencea, considera ca sunt necesare in continuare proiecte care sa puna in valoare calitatea factorilor naturali de cura, valoarea istorica a statiunilor balneare si cea a calitatii calificarii personalului medical, in vederea cresterii potentialului sectorului balneoclimateric si a ponderii serviciilor de tratament la 60%. In prezent, serviciile de tratament reprezinta numai 10% din pachetul de servicii din statiunile balneare, in timp ce cazarea reprezinta aproximativ 50% iar alimentatia publica 40%.

Potrivit reprezentantilor OPTBR, majoritatea statiunilor sunt in curs de acreditare ISO 9000, in acest scop desfasurandu-se programe de training si de pregatire a personalului, in conformitate cu standardele europene.

Numarul turistilor straini reprezinta in medie 10-12% din totalul turistilor din statiunile balneare iar majoritatea sunt varstnici, care vin in mod traditional pentru a-si trata diverse afectiuni. Tarile de provenienta a turistilor sunt Germania, Israel sau Belgia. Strainii pot fi atrasi prin programe care ofera preturi mai avantajoase decat in strainatate si efecte terapeutice mai mari ale produselor si procedurilor originale romanesti, Gerovital, Aslanvital.

Tara noastra detine aproximativ o treime din izvoarele termale si minerale din Europa iar capacitatea de cazare in statiunile balneare insumeaza aproximativ 40.000 locuri, fara litoral. Impreuna cu locurile de pe litoral capacitatea sectorului de turism balnear reprezinta 20% din totalul capacitatii de cazare din Romania.
Source: Wall-Street