Investitii hoteliere de 5 stele la Cluj

Conform estimarilor autoritatilor locale din Cluj, in urmatorii ani orasul va avea inca patru hoteluri de 5 stele. In prezent, singurul hotel de 5 stele din Cluj-Napoca este Opera Plaza, deschis in 2006 in urma unei investitii de peste 4,5 milioane EUR.

Compania Grand Hotel Italia realizeaza in cartierul Buna Ziua din Cluj-Napoca o investitie de peste 40 milioane EUR pentru construirea unui hotel de 5 stele, care va fi finalizat conform termenului, in luna aprilie a anului 2010. Grand Hotel va dispune de 167 de camere, doua restaurante totalizand 600 de locuri, o sala de conferinte de 1.000 de locuri si inca patru sali cu o capacitate mai mica, o sala de jocuri si un centru de sanatate de 400 mp ce va cuprinde o sala de fitness, o piscina si o sala de aerobic.

Lantul Grand Hotel cuprinde opt hoteluri la Marea Adriatica, dintre care un singur hotel este clasificat 5 stele, celelalte fiind de 3 si 4 stele.

Un alt hotel de 5 stele a primit avizul de oportunitate de la Comisia de Urbanism si Amenajare a Teritoriului la inceputul acestui an. Proiectul va fi dezvoltat de compania bistriteana Casa8tima pe o suprafata de 8.000 mp, pe strada Motilor, in apropierea Primariei Cluj-Napoca, si va cuprinde un hotel de 5 stele cu 100 de camere, restaurant, club de fitness, cafenea, business center si un parking subteran cu 40 de locuri.

Hotelul va fi afiliat unui lant hotelier international. Sorin Apostu, primarul municipiului Cluj-Napoca, a declarat ca nu poate spune despre ce lant hotelier este vorba, insa hotelul va fi primul de acest fel din Romania si cel de-al cincilea din Europa.

In 2008, omul de afaceri Arpad Paszkany, a anuntat ca intentioneaza sa construiasca la Cluj-Napoca primul hotel de 5 stele din Romania afiliat brandului Sheraton, hotelul urmand sa fie dispus pe sase etaje dintre cele 27 de niveluri ale complexului Tower 1. Complexul Tower 1 face parte din proiectul Sigma Towers si va include, alaturi de hotelul Sheraton, apartamente de lux si spatii de birouri, finalizarea proiectului fiind estimata pentru anul 2012.

Hotelul din complexul Sigma Towers va dispune de 202 camere, o sala de conferinte si spatii de birouri si va include si un restaurant de tip all day dining, doua restaurante tematice, o cafenea, un bar tematic si un bar situat la receptia hotelului.

Compania Transilvania Development, care administreaza hotelurile City Plaza si City Central din Cluj-Napoca, clasificate la 4 si, respectiv, 3 stele, a anuntat ca in acest an se vor finaliza lucrarile de transformare a hotelului City Plaza din Cluj de la 4 stele la 5 stele, in cadrul unui proiect investitional in valoare de 5,5 milioane EUR.

Noul City Plaza va avea 85 de camere, fata de 41 de camere in prezent, un bar japonez, un restaurant traditional romanesc, un american bar, o piscina, spa si un ball-room multifunctional.

Aceste investitii sunt anuntate in conditiile in care hotelierii clujeni estimeaza pentru acest an o scadere a pietei de peste 15% fata de anul 2008, pana la 25-26 milioane EUR.

In primele doua luni din 2009, din cauza crizei economice, doua unitati de cazare din judetul Cluj cu o capacitate de 15-20 de camere fiecare, au fost inchise.

In prezent, in Cluj exista 72 de unitati de cazare, dintre care 50 de hoteluri si 22 de pensiuni, care insumeaza 2.300 de camere.

Source: Ziarul Financiar