Hotel Onix din Cluj: scadere de 50% a gradului de ocupare

Compania AB Onix Hotel, administratorul hotelului Onix din Cluj-Napoca clasificat la 4 stele, a anuntat ca gradul mediu de ocupare a hotelului in primul trimestru din acest an a fost de 38%-40%, in scadere cu 50% fata de anul trecut.

La inceputul acestui an, conducerea companiei estima pentru acest an un grad mediu de ocupare de aproximativ 63%, in scadere cu 2% fata de anul trecut.

In 2008, AB Onix Hotel a inregistrat o cifra de afaceri de circa 1,6 milioane EUR, iar pentru acest an estimeaza o evolutie similara a vanzarilor cu cea din 2008.

La inceputul anului trecut, conducerea AB Onix Hotel a anuntat ca intentioneaza sa demareze constructia unui hotel de 5 stele, a carui investitie era evaluata la 6 milioane EUR. Hotelul de 5 stele urma a fi construit in spatele actualului hotel Onix, insa, din cauza crizei financiare, compania a renuntat momentan la acest proiect.

Pentru a finanta acest proiect, reprezentantii companiei AB Onix Hotel declarau in 2008 ca intentioneaza sa vanda 84% din pachetul majoritar detinut la SC Turism Ariesul SA, care cuprinde, printre altele, hotelul Alpin in Muntele Baisorii, cabana Cheile Turzii, baza de tratament Ariesul din Turda, hotelul Stejeris de 3 stele, situat pe drumul national Cluj – Alba Iulia, si 51,15% din Salina Turda SA.

Societatea AB Onix Hotel este detinuta de omul de afaceri clujean Augustin Baciu.

Daca in 2008 unitatile de cazare din Cluj au inregistrat vanzari totale de aproximativ 30 milioane EUR, pentru acest an hotelierii clujeni estimeaza o valoare totala a pietei cuprinsa intre 25 si 26 milioane EUR.

In prezent, in Cluj-Napoca exista 72 de unitati de cazare, dintre care 50 sunt hoteluri si 22 pensiuni, care insumeaza 2.300 de camere.

Potrivit Asociatiei Hotelierilor Clujeni, AHC, efectele negative ale crizei financiare globale au dus in primul trimestru din acest an la diminuari semnificative ale veniturilor incasate de hotelieri, acestea atingand un nivel de peste 20%.

Source: Ziarul Financiar