Industria hoteliera are un deficit de 35.000 de locuri de munca

Industria de hoteluri si restaurante are un deficit de peste 35.000 de locuri de munca datorat migrarii angajatilor, lipsei specialistilor si expansiunii afacerilor in domeniu.

Criza de personal se inregistreaza atat la nivelul managementului, cat si la nivelul fortei de munca calificate, cele mai mari probleme fiind inregistrate pe segmentele: cameriste, productie si servire culinara.

Mihai Rajnita, secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, FIHR, estimeaza un necesar de angajati de 25.000 de persoane in sectorul bucatari-ospatari-cofetari si de 10.000 in cazul personalului specializat pentru hoteluri, cameriste, receptioneri.

O solutie ar fi angajarea personalului specializat din Asia, mana de lucru fiind ieftina. Acesta a afirmat ca exista deja oferte din Filipine Pakistan, India, Sri Lanka.

Potrivit datelor Consiliului Mondial al Turismului, in 2007, industria romaneasca a turismului totaliza 304.000 de locurilor de munca, echivalentul a 3,5% din totalul fortei de munca din Romania.

Estimarile Consiliului indica, pentru urmatorii 10 ani, un numar total al locurilor de munca directe in turismul romanesc de 376.000.

La sfarsitul lui martie 2008, salariul mediu net in domeniul hoteluri si restaurante s-a situat la 711 RON.

Source: Romania Libera