Inchiderea Salinei de la Praid ar ruina turismul din zona

Privatizarea anuntata a Societatii Nationale a Sarii ar putea genera restructurari si, totodata, efecte negative asupra activitatii de turism, activitate secundara celei de productie, insa din ce in ce mai eficienta. Faptul ca Salrom nu a fost restructurata in ultimii ani, in pofida scaderii productiei interne la nivelul actual de 2,5 milioane de tone de la 4 milioane de tone in 1990, face ca profitul unor sucursale sa acopere pierderile altora, situatie inacceptabila pentru un potential investitor care ar inchide unitatile nerentabile.

Deja o companie din Austria, cu o productie de sare de trei ori mai mica decat a Salrom, si-a manifestat interesul pentru preluarea Salrom. Totodata, ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, a precizat ca privatizarea Salrom nu se va face inaintea restructurarii societatii si, de asemenea, ca privatizarea nu trebuie sa inlocuiasca un monopol de stat cu unul privat, in conditiile in care Salrom este singurul producator de sare din Romania, rezervele estimate ridicandu-se la circa 400 milioane de tone.

Pe langa celor sapte sucursale ale Salrom, de la Slanic Prahova, Targu Ocna, Ocna Dej, Ocna Mures, Cacica, Praid si exploatarea miniera de la Ramnicu-Valcea, s-a dezvoltat si o activitate turistica la care se adauga valorificarea salinelor in scopul de tratament pentru persoanele cu afectiuni pulmonare. In aceste zone s-au realizat investitii in ultimii ani insa lipsa resurselor la nivelul societatii a facut ca aceste obiective sa nu fie exploatate la maximum.

Necunoasterea strategiei potentialilor investitori in privinta continuarii activitatii salinelor reprezinta un motiv de ingrijorare pentru angajatii Salrom dar si pentru operatorii de agroturism si a comunitatilor din jurul acestor exploatari.

In jurul Salinei Praid s-a dezvoltat foarte bine, inca din anii `90, agroturismul astfel ca Praid a devenit al doilea centru agroturistic din Romania cu o capacitate de peste 250 de locuri. Majoritatea celor care vin la tratament sunt romani in timp ce strainii vin doar sa viziteze salina nu sa si urmeze un tratament, deoarece Salina Praid nu a fost indeajuns promovata pentru a putea fi recomandata si de medicii din strainatate. In 2003 Salina a fost vizitata de aproape 280.000 de persoane iar in 2004 de 240.000 de persoane. Sucursala Praid a Salrom inregistreaza o cifra de afaceri de aproximativ 130 de miliarde ROL pe an, din care aproximativ 25% reprezinta contributia salinei, care inregistreaza o medie de 3.000 de vizitatori pe zi in varf de sezon iar in aceasta vara a inregistrat 4.350 de vizitatori/zi.

Directorul sucursalei Praid a Salrom, Seprodi Zoltan, a declarat ca turismul este vital pentru activitatea sucursalei. S-a investit mult in promovarea localitatii, anul acesta a fost refacut drumul dintre Targu Mures si Praid, s-au construit tot mai multe pensiuni de doua si trei margarete iar eventuala inchidere a Salinei Praid a ruina turismul in zona.

Legatura dintre activitatea de agroturism si cea de tratament din Salina Praid s-ar putea rupe in orice moment, dupa privatizarea societatii, in special in conditiile in care se cere inca un program important de investitii. Un program de retehnologizare a sucursalei Praid a fost stabilit in 1996 prin Hotarare de Guvern insa a fost abandonat de toate guvernele care s-au succedat.
Source: Saptaman Financiara