In urmatorii 3 ani statiunile balneare din Romania vor fi reabilitate si modernizate

In urmatorii 3 ani stantiunile balneare din Romania vor fi reamenajate si modernizate prin proiecte de cofinantari europene in care se vor implica mai multi investitori straini atrasi de potentialul balnear al tarii noastre, se arata intr-un raport al companiei Peacock Hotels.

Procesul de reabilitare al statiunilor balneare din Romania presupune introducerea progresiva a conceptelor SPA insa va fi pastrata componenta medicala traditionala a sejurului in statiunile balneare.

In urma proceselor de modernizare, statiunile balneare vor avea o capacitate de cazare mult mai mare pe o suprafata relativ restransa.

In topul statiunilor balneare in functie de capacitatea de cazare autorizata in 2006, primul loc este ocupat de statiunea Baile Felix cu 22% din total, fiind urmata de Baile Herculane cu 15%, Calimanesti-Caciulata cu 12%, Amara cu 8%, Covasna cu 8%, Voinesa cu 7%, Vatra Dornei cu 7%, Sovata cu 6%, Techirghiol cu 6% si de alte statiuni ce cumuleaza 9%.

In statiunea Moneasa, o companie din Austria, care a castigat licitatia pentru dezvoltarea potentialului turistic al statiunii balneo-climaterice, va investi peste 4 milioane EUR.

In ultimul an in statiunea Vatra Dornei numarul locurilor de cazare a crescut cu 20%, la pensiunile de 3 si 4 stele, totalul locurilor de cazare in statiune fiind de 2.450. Reabilitarea structurii turistice a orasului Vatra Dornei necesita investitii de 6 milioane EUR iar lucrarile de infrastructura, in special refacerea drumurilor, necesita 3 milioane EUR.

Comuna Fundata, aflata in apropiere de Bran, dispune de numai 15 pensiuni cu clasificari cuprinse intre 2 si 4 margarete, in conditiile in care aceasta zona este vizitata de peste 10.000 turisti. In prima faza de structurare a unei noi statiuni montane in aceasta zona sunt asteptate investitii de aproximativ 20 milioane EUR.

Nevoia de sporire a capacitatii de cazare este necesara pentru ca Romania dispune de o capacitate de locuri de cazare echivalenta cu numai 1,7% din populatia tarii.

Un procent real, pentru o tara cu peste 20 milioane locuitori, in care turismul poate fi ramura prioritara a economiei nationale, ar trebui sa fie in jurul a 6%.

Source: Money Channel