In lipsa investitiilor, litoralul romanesc scade in preferintele turistilor

In perioada 1 mai – 31 iunie tour-operatorii specializati de pe litoral au inregistrat scaderi cuprinse intre 10% si 25% in ceea ce priveste turismul intern, potrivit declaratiilor oficialilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, ANAT, in principal din cauza calitatii precare a serviciilor, gripei aviare, inundatiilor si scandalului concesionarii plajelor.

Daca in varful de sezon, lunile iulie si august, gradul mediu de ocupare depaseste 90%, principalul factor de crestere fiind biletele de concediu subventionate, la capetele de sezon gradul de ocupare este sustinut de turismul de weekend si de evenimentele organizate de firme sau corporatii.

In ultima saptamana din luna iunie gradul de ocupare pe litoral a fost de 70% in Mamaia, 60% in Eforie Nord si Jupiter si de 30-50% in restul statiunilor.

Presedintele ANAT, Gheorghe Fodoreanu, apreciaza ca serviciile oferite pe litoralul romanesc au o calitate satisfacatoare dar ca, pe langa cazare, soare si plaja ar trebui sa oferim si altceva.

Potrivit ANAT, statiunea Mamaia se afla pe primul loc intr-un clasament al cererilor turistilor, fiind urmata de Eforie Nord, Saturn, Jupiter. Purtatorul de cuvant al ANAT, Traian Badulescu, apreciaza ca, in prezent, exista cerere pentru serviciile de tip all-inclusive insa hotelierii nu sunt inca pregatiti sa ofere acet tip de servicii.

Turistii romani au acum la dispozitie alternativa litoralului bulgaresc, unde in perioada Sarbatorilor de Paste si de 1 Mai, au fost inregistrati aproximativ 8.000 turisti romani iar potrivit estimarilor tour-operatorilor specializati din ANAT, in acest an Bulgaria va fi vizitata de cel putin 50.000 turisti romani. Bulgaria a atras turisti in special din segmentul orientat catre hotelurile de categorie superioara de pe litoralul romanesc dar si din turistii care mergeau in nordul Greciei, in zona Paralia-Katerini.
Source: Cotidianul