In acest sezon estival destinatia externa cea mai cautata de romani este Turcia

Dupa ce in ultimii ani principalele destinatii externe ale romanilor erau Spania, Bulgaria si Grecia, in prezent datorita scaderii popularitatii acestora cea mai aleasa destinatie este Turcia, unde agentiile de turism au inregistrat o crestere a cererii de 80% la nivel national, care a depasit cu mult prognozele operatorilor.

De asemenea, cererea pentru destinatiile interne a crescut cu 30% fata de sezonul trecut.

Dragos Raducan, secretarul general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR, considera ca atat conditiile meteorologice extrem de favorabile din acest an cat si efortul investitional al proprietarilor de hoteluri din Romania pentru ridicarea standardului unitatilor de cazare si al calitatii serviciilor sunt cativa dintre factorii care au influentat incasarile agentiilor de turism din acest an.

Radu Morariu, directorul geneneral al Eximtur, este de parere ca vremea calduroasa din acest an va influenta mai mult vanzarile de anul viitor intrucat pachetele de servicii din acest sezon au fost achizitionate incepand din luna ianuare.

De asemenea, in topul celor mai cautate destinatii de vacanta se afla si locatiile exotice, printre care Tenerife si Dubai, pentru care statisticele dovedesc o majorare cu aproximativ 50% a cererii, a declarat Ion Antonescu, presedintele agentiei de turism Marshal Turism.

Si Eximtur a inregistrat o crestere fata de inceputul sezonului de 30% pentru turismul intern, 10% pentru litoralul romanesc si aproximativ 50% pentru turismul extern.

Pretul unui pachet turistic depinde de destinatia aleasa, de durata sejurului, de categoria hotelului, de tipul de masa, de excursiile si obiectivele turistice selectate si poate fi cuprins intre 500 EUR si 300.000 EUR in cazul croazierelor de lux in jurul lumii pentru jumatate de an, a declarat Radu Morariu.

Ion Antonescu a declarat ca pachetele de vacanta cu zbor de tip charter pot ajunge pana la 1.400 EUR.

La majorarea cererii turistice din acest sezon a contribuit si puterea crescuta de cumparare a turistilor romani multi dintre turisti alegand chiar 2-3 vacante pe an. Turistii care doresc sa se odihneasca adopta solutia comoda a serviciilor all-inclusive, a precizat reprezentantul Eximtur.

Directorul Eximtur considera ca majorarea volumului de vanzari de pachete turistice din acest an este o consecinta a investitiilor facute in promovarea produsele de turism intern si extern dar si a dezvoltarii retelei de vanzari iar presedintele Marshal Turism a mizat pe promovarea produselor turistice prin intermediul internetului.

Reprezentantii tour-operatorilor sunt de parere ca, in general, situatia turismului din Romania, comparativ cu alte tari din regiune, este pe un trend ascendent si considera ca implicarea constanta pentru a crea o imagine imbunatatita a turismului romanesc este cea mai viabila solutie pentru stimularea turismului intern.

Incasarile din turism ar putea depasi in aceasta vara 400 milioane EUR pe fondul unei cresteri medii de 40-50% a numarului de turisti romani care isi petrec vacanta in strainatate iar pentru intregul an incasarile sunt estimate la 1,5 miliarde EUR.

Reprezentantii agentiilor de turism au comunicat ca incepand cu luna septembrie vor fi disponibile cataloagele pt sezonul de iarna, acesta continand atat destinatiile clasice pentru schi cat si oferte speciale.

Source: Business Standard