In Dubai va fi construit cel mai mare aeroport din lume

In cadrul celei mai importante expozitii turistice din Orientul Mijlociu de anul acesta, Arabian Travel Market, a fost prezentat proiectul denumit Dubai World Center, care se va intinde pe 140 kmp si va fi populat de aproximativ 750.000 de persoane si care se doreste a fi noul centru financiar al lumii.

In cadrul proiectului va fi construit cel mai mare aeroport din lume, Dubai World Central International Airport, care va fi construit pana in anul 2050 iar lucrarile de constructie vor fi demarate in acest an. Aeroportul va asigura transportul a aproximativ 12 milioane tone de marfuri si a peste 120 milioane pasageri anual si va avea posibilitatea de a opera toate modelele de aeronave. Noul aeroport va fi de aproximativ zece ori mai mare decat cel existent acum in Dubai, daca este inclus si Dubai Cargo Village. Capacitatea va fi comparata cu cea a celui mai populat aeroport din lume, cel din Atlanta, a carui capacitate maxima era de 83,5 milioane pasageri in 2004. Aeroportul va dispune de sase piste pe o distanta de 4,5 km lungime si separate de cel putin 800 m, turnul de control va avea o inaltime de 92 m si va fi dotat cu cea mai moderna aparatura din domeniu. Legatura intre noul aeroport, care va dispune de 100.000 locuri de parcare si vechiul aeroport din Dubai se va face printr-o linie de cale ferata si prin metrou.

In acest an au fost demarate si lucrarile la orasul logistic Dubai, care se intind pe 25 kmp, si care va deservi consumatorii din Orientul Mijlociu, subcontinentalul indian, Africa si Comunitatea Statelor Independente. Partea rezidentiala a proiectului, care cuprinde 7,16 milioane mp, va fi dezvoltat in trei etape si se estimeaza ca va fi locuita de aproximativ 250.000 de persoane. Orasul va cuprinde trei hoteluri de 5, 4 si 3 stele si un mall.

Orasul comercial, care va avea o suprafata de 14,53 milioane mp, va adaposti 850 de blocuri turn, un complex de locuinte de lux si 25 de hoteluri clasificate de la 3 stele in sus.
Source: Ziarul Financiar