In 4-5 ani pe Valea Prahovei nu vor mai exista terenuri de vanzare

Cererea pentru cumpararea de terenuri pe Valea Prahovei, in zona Sinaia, Busteni, Azuga si Predeal, este foarte mare. Investitorii care si-au manifestat interesul pentru aceasta zona provin in special din Bucuresti dar si din strainatate, si sunt interesati sa construiasca locuinte de vacanta sau ansambluri rezidentiale.

Mihaela Tonita, consultant in cadrul agentiei imobiliare Katec Group pe zona Sinaia – Predeal, estimeaza ca daca se va pastra ritmul actual de cerere, in 4-5 ani toata zona delimitata de Sinaia intr-o parte si Predeal in cealalta va fi plina iar cel mai repede se vor vinde terenurile din Sinaia, cea mai cautata statiune.

Datorita cererii crescande pentru terenurile din aceasta zona pretul pe mp creste substantial de la an la an. Mihaela Tonita precizand ca in Sinaia din luna august a anului trecut, si pana in prezent pretul terenurilor, in medie, s-a triplat.

Si in staiunea Predeal preturile au crescut cu 200% de anul trecut si pana in prezent iar in Busteni cresterea a fost de 80%.

Pentru acest an se estimeaza ca nu se vor mai inregistra cresteri atat de mari la preturi, ci se vor inregistra cresteri de aproximativ 20%.

In ultima perioada s-a facut simtita tot mai mult prezenta investitorilor straini, in special cei englezi si israelieni.

Pe intreaga Valea Prahovei persoanele fizice cumpara in general loturi de 500 mp, pentru constructia unei locuinte, si care sa aiba acces la utilitati, a precizat Cristina Avram, consultant in cadrul firmei Katec Group.

Companiile prefera spatiile mari, cel putin 3.000-4.000 m pe care pot sa dezvolte ansambluri rezidentiale.

In unele zone, primariile locale impun suprafata minima care poate fi achizitionata. Spre exemplu in zona Trei Brazi din Predeal, nu se pot achizitiona terenuri mai mici ce 1.000 mp, datorita dificultatii accesului la utilitati sau zona Cioplea tot din Predeal, unde suprafata minima este de 500 mp.

Cristina Avram a declarat ca aproximativ 30% din persoanele care achizitioneaza terenuri in aceasta zona, o fac pentru a le revinde ulterior la preturi mai mari.

Cea mai mare problema pe Valea Prahovei este canalizarea iar din aceasta cauza cele mai cautate terenuri sunt cele care au acces la canalizare, cum ar fi cele din Sinaia, zona Furnica unde pretul este de 250-400 EUR/mp, Peles unde pretul este cuprins intre 180-250 EUR/mp si Predeal, zona Cioplea unde pretul este de 250-500 EUR/mp.

Terenuri cu acces la toate facilitatile se mai gasesc si in Campina si in comuna Cornu.

Reprezentantii Katec au precizat ca in prezent se desfasoara lucrari de racordare la retelele de apa, curent, gaze si canalizare pe toata zona Prahovei insa datorita numarului tot mai mare de locuinte care se construiesc, primariile sunt cu mult depasite de situatie.

Deoarece foarte multe terenuri de vanzare din zona statiunilor Sinaia, Busteni, Predeal nu prea mai sunt, investitorii au inceput sa se orienteze spre zona Campina unde pretul este de 100 EUR/mp.

Consultantii de la firma imobilara Katec, au precizat ca zona Banesti – Urleta, situata la aproximativ 5 km de Campina se va dezvolta masiv din punct de vedere imobiliar. Localitatea beneficiaza de facilitati, mai putin canalizare, si este deja in atentia dezvoltatorilor imobiliari. In prezent, mp in localitate variaza intre 30 si 40 EUR
Source: Curierul National