Impozitul pe constructie, platit doar la cumpararea locuintei – un nou proiect de lege

Dezvoltatorii imobiliari ar putea fi scutiti de taxe si impozite, daca planuiesc sa vanda cladirile dupa constructie. Acesta este un nou proiect de lege, menit sa stimuleze piata constructiilor prin deblocarea unor sume pe care dezvoltatorii le pot folosi in favoarea pietei. 
Indiferent daca sunt persoane fizice sau firme, dezvoltatorii imobiliari ar putea sa fie scutiti de la plata taxelor si impozitelor in momentul in care constructia este finalizata. Astfel, achitarea impozitului se muta la momentul tranzactionarii, dezvoltatorii nemaifiind astfel obligati sa blocheze sume importante de bani in taxe si impozite.
„Legea care functioneaza acum te obliga ca, in momentul in care finalizezi constructia, sa o si declari la departamentul de taxe si impozite. Acest lucru se poate dovedi a fi pagubos, daca nu vinzi proiectul rapid. In ultimii ani, au existat timpi morti si de ani intregi, intre momentul in care s-au achitat darile catre stat si momentul in care s-a efectuat vanzarea”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Mihai Mares, avocat.
Momentan, proiectul de lege este aflat in dezbatere, in Parlament, si se bucura de o vasta sustinere din partea specialistilor, senatorilor si deputatilor. Potrivit sustinatorilor, o asemenea lege ar elimina inechitatile din piata, prin care constructiile ridicate exclusiv pentru a fi vandute nu sunt tratate drept marfa, ci au un regim mult mai strict de taxare.
„Din acest punct de vedere, similitudinea dintre producatorul de imobile construite si producatorul de mijloace de transport este, practic, perfecta. In ambele cazuri marfa produsa este destinata comercializarii, potrivit obiectului de activitate, si este supusa inregistrarii, in vederea impozitarii, impozitul facandu-se venit al autoritatii locale. Diferenta, potrivit cadrului legal actual, este data de faptul ca impozitarea, in cazul mijloacelor de transport, se face doar dupa prima inregistrare sau inmatriculare, pana la acest moment fiind considerate marfa, in timp ce, in cazul imobilelor construite, inregistrarea si impozitarea se realizeaza obligatoriu de la data finalizarii constructiei, chiar daca nu sunt comercializate, iar utilizarea acestora nu a inceput”, arata initiatorii proiectului in nota de sustinere a acestuia.
Este  necesara, asadar, introducerea unor notiuni care sa faca distinctia intre constructiile ridicate pentru vanzare si cele ridicate pentru uz personal. Astfel, necesitatea impozitarii apare doar dupa pima vanzare, respectiv dupa inceperea utilizarii.

Source: Flux Imobiliar