Hotelierii vor primi de la Ministerul Mediului eco-etichete

Ministerul Mediului va acorda eco-etichete proprietarilor de hoteluri care folosesc materiale ecologice si efectueaza investitii care vizeaza reducerea consumului de resurse, asa cum se intampla in tarile Uniunii Europene, a declarat ministrul Mediului, Sulfina Barbu.

Sulfina Barbu a declarat ca investitiile necesare pentru obtinerea eco-etichetelor se amortizeaza rapid datorita economiile la consumuri. Printre dotarile necesare obtinerii de eco-etichete, se numara baterii de lavoar cu fotocelule, utilizarea rezervoarelor de WC cu buton pentru jumatate din consum, iluminatul cu senzori de miscare pe holuri si in lifturi, detergenti fara continut de fosfati etc.

Ministrul Mediului a declarat ca informatiile despre dosarul cu documente, precum si transmiterea acestora la minister se vor realiza prin intermediul agentiilor de mediu din fiecare judet. Sulfina Barcu considera ca institutiile publice ar trebui sa prevada prin regulamentele de ordine interioara un astfel de comportament. De asemenea, prin adoptarea masurilor necesare implementarii standardelor ISO 9000 si 14001, s-ar inregistra consumuri mai mici de energie si de apa.

Eco-eticheta nu este obligatorie nici in Romania si nici in Uniunea Europeana insa permite companiilor care o obtin accesul la finantari nerambursabile de pana la 90.000 EUR.
Source: Adevarul