Hotelierii investesc in unitati hoteliere din provincie

Dezvoltarea unor orase precum Sibiu, Timisoara, Targu-Mures sau Iasi i-a determinat pe hotelieri sa creasca nivelul investitiilor. Majoritatea investitorilor, 90%, sunt oameni de afaceri locali iar 10% provin din alte zone ale tarii.

In zona de vest a tarii au fost deschise unitati hoteliere fara a se tine cont de cererea pietei iar in prezent piata este supradimensionata, cum este si cazul Timisoarei unde, in ultimii ani a crescut foarte mult numarul de camere in unitatile de cazare, a declarat Malin Malineanu, coordonatorul pentru Romania al lantului hotelier Best Western. Octavian Mares, un om de afaceri din Constanta, a investit in Timisoara la inceputul anilor 2000 in hotelul Regina, de 30 camere iar ulterior a deschis hotelul Regina Blue, de 50 camere. Continental va construi la Timisoara, pe un teren de 4.200 mp, doua hoteluri, dintre care unul va fi afiliat lantului Ibis iar celalalt lantului Continental. Dezvoltatorul belgian Besix cauta un teren in vederea construirii unui hotel de 5 stele, primul hotel de lux din Timisoara.

Investitiile numeroase, corelate cu stabilirea expatilor cu afaceri mai mici in oras, au facut ca gradul de ocupare a hotelurilor sa ajunga in medie de 50-60% iar apropierea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si faptul ca Banatul va fi poarta de tranzit a Romaniei catre tarile Uniunii Europene, sunt principalele motivatii ca hotelierii sa investeasca in continuare in acest sector.

In 2007 SIF Banat-Crisana va construi un hotel de 4 stele la Oradea iar investitia este estimata la aproximativ 7-8 milioane EUR.

Fratii Octavian si Calin Buzoian au deschis in Cluj-Napoca hotelul Opera Plaza clasificat la 5 stele si care a necesitat o investitiei de 4,5 milioane EUR. Clujul este cel mai bine cotat oras din tara din punctul de vedere al indicatorului venit pe camera ocupata in primul rand datorita oamenilor de afaceri sositi pentru termen scurt, urmat indeaproape de Timisoara.

Intr-un studiu Peacock Hotels Global Management, se precizeaza faptul ca, in prezent, in Romania exista un trend investitional pentru hoteluri de categorie superioara in provincie, cu precadere in orasele mari. Directorul regional al Golden Tulip, Inns & Resort pentru Romania si Republica Moldova, Paul Marasoiu, estimeaza la nivel national, o crestere de aproximativ 12% a numarului total de proprietati cu functiuni de primire turistica, care pana la sfarsitul acestui an ar putea ajunge probabil in jurul a 4.750-4.800 de proprietati. Din aceasta crestere, cea mai mare pondere o au pensiunile, atat din mediul rural cat si urban.

In acest an in Bucuresti au fost inaugurate 20 hoteluri, numar care va fi depasit 2007, cand vor fi deschise si structuri cu capacitate foarte mare, precum hotelul Confort de 1.200 de camere sau Radisson SAS-fostul hotel Bucuresti, cu 440 de camere.

In tara se estimeaza ca vor fi deschise peste 80 de noi hoteluri in 2007, totalizand 2.000 de camere. Aproximativ 70% din noile unitati vor fi clasificate la 4 stele. Totodata vor fi deschise si 300 de pensiuni rurale si cel putin 100 de pensiuni urbane.

Datorita gradului mare de ocupare, investitiile in hotelurile din Bucuresti se amortizeaza mult mai repede decat investitiile din provincie unde recuperarea se face cu aproximativ 15-20% mai lent decat in capitala. In Bucuresti gradul mediu de ocupare este de 75% iar in tara gradul mediu de ocupare este de 40-50%.
Source: Business Magazin

Abonare la newsletter / Subscribe to our newsletter

Alege lista de distribuție / Chose your list

Lists