Hanul lui Manuc si hotelul Lido sunt cerute de fostii proprietari

Cateva imobile din centrul vechi al Bucurestiului, printre care Hanul lui Manuc, hotelul Lido, Palatul Universul sau Casa Vernescu, sunt revendicate de fostii proprietari in baza Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv in perioada 1945-1989. In prezent, procedurile de restituire se afla in diferite etape de derulare, o parte dintre dosare fiind judecate in instanta.

Constantin Serban Cantacuzino a obtinut castig de cauza in instanta in ceea ce priveste restituirea Hanului lui Manuc si urmeaza sa preia efectiv imobilul pana la sfarsitul lunii martie.

Palatul Universul situat pe strada Brezoianu 23-25, este solicitat de urmasii fostului gazetar si director al ziarului Universul, Stelian Popescu.

De asemenea, s-au primit cereri de retrocedare si pentru o serie de imobile de pe Bulevardul Magheru, printre care hotelul Lido, revendicat de mostenitorii familiei Ghika si alte blocuri amplasate in vecinatatea statiei de metrou Piata Romana, solicitate de reprezentantii familiilor Lahovary, Rosetti, Rizescu si Barbaresso.

Casa Vernescu a fost revendicata de mai multe persoane fizice. Totodata au fost depuse cereri de revendicare pentru Teatrul Constantin Tanase situat pe Calea Victoriei si pentru sediile de ambasada a Belgiei si Spaniei.

Agentii imobiliari au evaluat aceste cladiri la un total de aproximativ 200 milioane EUR, suma calculata in functie de pretul terenului si al suprafetelor construite.
Source: Gardianul