Guvernul ia masuri pentru protejarea ariei naturale Lacul Snagov

Aria naturala protejata lacul Snagov este puternic afectata de constructiile efectuate in zona, de apele uzate menajere aruncate inclusiv din Palatul Snagov al Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), Complexul National Sportiv Snagov, Complexul Olimpic Sydney 2000, Castel Film si hotelul Vila 23 si de barcile cu motor cu care se plimba diverse persoane.
Astfel, guvernatii intentioneaza sa gaseasca si sa demoleze constructiile ilegale, sa intre in cladiri si sa demonteze tevile prin care apele sunt deversate in lac, sa interzica utilizarea piscinelor neracordate la reteaua de canalizare si sa limiteze traseul de circulatie pentru toate ambarcatiunile, cu sau fara motor, dar si sa interzica skyjet-ul si flyboard-ul si sa reduca inaltimea valurilor produse de ambarcatiuni.
Populatia localitatii Snagov a crescut de la 5.713 persoane, in 2004, la 7.370 localnici, in 2015, numarul cladirilor inregistrate in zona la acest moment depasind 3.000 de unitati, dintre care cladiri in care se afla locuinte sunt 2.998 unitati. Numarul total al locuintelor a urcat la 4.142.
Structurile de primire turistica au scazut, in schimb, de la 67 unitati, in 1998, la doar 3 unitati, in 2014.
Potrivit unui document redactat la nivelul Guvernului se arata ca aria naturala protejata Lacul Snagov este afectata de ambarcatiunile motorizate, care starnesc sedimentele, polueaza cu substante chimice si infesteaza lacul cu specii invazive de flora si fauna, prin transfer de la un mediu acvatic la altul.
Solutia ar fi restrictionare a navigatiei pe doua tipuri de culoare, respectiv un culoar de navigatie pentru ambarcatiuni fara motor termic, care sa tina circulatia la o distanta de 25-50 m de mal, si un culoar de navigatie pentru ambarcatiuni motorizate, care sa limiteze circulatia doar pe centrul lacului, la o distanta de cel putin 50 m de mal. Simultan, viteza de deplasare a ambarcatiunilor va fi limitata la maximum 20 km/ora. Intre locuinta riveranilor si culoarele navigabile, viteza de deplasare va fi limitata la 5 km/ora.
Vor fi interzise si circulatia pe lac a mai mult de doua ambarcatiuni motorizate, desfasurata simultan si in acelasi sens, la o distanta mai mica de 250 m intre acestea, parcurgerea repetata, de mai mult de 4 ori/ora, de catre aceeasi ambarcatiune motorizata, a uneia sau mai multor zone din aria protejata, precum si stationarea cu o durata mai mare de 15 minute, in alte locuri decat cele mentionate intr-un permis special eliberat in acest sens. 
Totodata, vor fi interzise utilizarea ambarcatiunilor de tip skyjet, inclusiv pentru activitati de tip flyboard, precum si tractarea oricaror obiecte gonflabile de catre ambarcatiunile de viteza, in scop de agrement.
Zgomotul de fond va fi limitat la 45 de decibeli, in perimetrul ariei protejate.
Nu vor mai fi acceptate nici focurile de artificii si discotecile ad-hoc in perimetrul ariei protejate, iar vizitatorilor zonei naturale li se va recomanda sa poarte imbracaminte in culori similare mediului natural din perioada respectiva a anului. Picnicuri, petreceri, evenimente sportive vor fi obligatoriu autorizate in prealabil.
Pescuitul comercial cu plase si alte echipamente va fi permis doar dupa ce Agentia Nationala de Pescuit va elabora un studiu prin care sa estimeze populatia de pesti per specie si tendintele evolutive.
Un alt factor care afecteaza aria naturala este legat de constructiile din zona, deseurile, rumegusul si alte materiale rezultate conducand la disparitia unor specii de plante si animale.
Guvernul va interzice deversarea apelor tratate provenite din piscine, inclusiv a apelor folosite la spalarile periodice ale acestora, impunand obligatia de racordare si a piscinelor la reteaua de canalizare.
In cazul in care nu exista dovada conectarii la reteaua de canalizare, va fi interzisa utilizarea piscinei pana la momentul in care poate fi prezentata o astfel de dovada, inclusiv a dezactivarii tuturor tevilor de scurgere in lac, operatiune care va fi verificata de catre inspectori.

Source: Profit